Bulgaristan'da hükümet kurulamadı, 11 Temmuz'da erken seçim yapılacak

Komşu Bulgaristan'da 4 Nisan'da düzenlenen seçimlerin ardından koalisyon görüşmeleri sonuçsuz kaldı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, 11 Temmuz'da erken seçim düzenleneceğini açıkladı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Bulgaristan'da 4 Nisan'da düzenlenen genel seçimler sonrasında hükümet kurulamaması nedeniyle erken seçim kararı alındı. Cumhurbaşkanı Rumen Radev, hükümet kurması için görevlendirdiği liderlerin hiçbirinin başarılı olamaması sonucunda 11 Temmuz'da yeniden sandığa gidileceğini açıkladı. Bu süreçte ülkeyi, Radev'in atayacağı teknokratlar hükümeti yönetecek.

ÜÇ PARTİ DE HÜKÜMET KURAMADI 

4 Nisan seçimlerinde, ülke siyasetine son 10 yıldır hâkim olan eski başbakan Boyko Borissov'un popülist ve merkez sağcı partisi GERB sandıktan birinci çıksa da, yolsuzluk karşıtı tepkiler sonucunda oyları azalmış ve parlamentoda koltuk kaybetmişti. Radev'in hükümeti kurmakla görevlendirdiği ilk isim olan Borissov bu konuda başarılı olamazken, sandıktan ikinci çıkan Böyle bir Halk Var partisinin lideri, eski televizyon yıldızı Slavi Trifonov ile üçüncü büyük parti olan Sosyalistler de koalisyon görüşmelerinden sonuç alamadı.

'GÜÇLÜ BİR SİYASİ İRADEYE İHTİYAÇ VAR'

Son olarak Sosyalist Parti'nin hükümet kurma yetkisini cumhurbaşkanlığına iade etmesinin ardından Radev erken seçim kararı aldı. Bulgaristan Cumhurbaşkanı, "Bulgaristan'ın, güçlü siyasi iradeye sahip bir alternatife ihtiyacı var ve mevcut parlamento bunu üretemedi" dedi.

ANKET SONUÇLARI AYNI

 

Radev, parlamentoyu önümüzdeki hafta lağvedeceğini ve teknokratlardan oluşan bir geçici hükümet atayacağını söyledi. Teknokratlar hükümetinin önümüzdeki iki ayda sağlık ve ekonomi krizi gibi zorlu bir gündemi olacak.

Öte yandan, ülkede yapılan son anketlere göre, sandıktan yine parçalı bir parlamento çıkması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)