Bulgaristan: Pfizer/BioNTech aşısının fiyatı 12 eurodan 19.5 euroya çıktı

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, AB'nin Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısı için yeni anlaşmaları doz başına 19.5 euroya yapacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bulgaristan, Pfizer-BioNTech aşısının doz fiyatına zam yapıldığını duyurdu. Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pfizer-BioNTech'in Covid-19 aşısının fiyatının 19.5 euroya yükseldiğini açıkladı.

Euractiv.com'un haberine göre, dün bir açıklama yapan Borisov, 2022-2023 aşıları için Pfizer-BioNTech ile görüşmeleri sürdüren Avrupa Komisyonu'nun doz başına 19.5 euroluk kontratlarla karşılaştığını belirtti. "12 euroluk Pfizer aşısı, önceki anlaşmada 15.5 euroya yükselmişti. Şimdi 900 milyon aşı için 19.5 euroya anlaşılıyor" diyen Borisov, aşı fiyatının keskin biçimde yükseldiğine dikkat çekti.

Borisov, mutasyonlar nedeniyle aşılamaların sürdürülmesi gerekeceğini hatırlattı ve aşıların zamlandığını da gözeterek bütçelerde aşıya daha yüksek pay ayrılması gerektiğini söyledi.

FİYATLAR ARALIK AYINA KADAR AÇIKLANMAMIŞTI

Aşı patentine sahip firmaların dayatmasıyla AB ülkeleri aşı fiyatlarını açıklamıyordu ancak Belçikalı Bakan Eva de Bleeker aralık ayında tedarik miktarları ile birlikte aşı fiyatlarının da yer aldığı tabloyu paylaşmıştı.

Tabloya göre AB'nin firmalara doz başına ödediği tutarlar şöyleydi:

AstaZenaca (Oxford): 1.78 euro 
Sanofi-GSK: 7.56 euro
J&J: 8.50 dolar
Curevac: 10 euro 
Pfizer Biontech: 12 euro
Moderna: 18 dolar.