Bulgar tur rehberi: Kriz bizim için iyi, Türkler için üzülüyorum

Fransız haber ajansı AFP, TL'deki değer kaybından faydalanmak için Edirne'ye alışverişe gelen Bulgarlarla konuştu. Bir rehberi "Kriz bizim için iyi ama Türk halkı için kötü" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türk Lirasındaki değer kaybı sonrası alışveriş için Edirne'ye akın eden Bulgarlar dünya basının da gündeminde. Fransız haber ajansı AFP, Edirne'ye gelen turistler ve esnafla konuştu; bir tur rehberi Türkiye vatandaşları için üzüldüğünü söyledi.

Haberde, Avrupa'nın en yoksul ülkeleri olan Balkanlardan ve Bulgaristan'dan çok sayıda kişinin 'iç çamaşırından cevize her şeyi stoklamak için Türkiye'ye geldiği' belirtilirken, Bulgaristan'ın Yanbolu kentinden gelen 49 yaşındaki tur rehberi Daniela Mircheva "Kriz bizim için iyi ama Türk halkı için kötü" dedi. 2008'deki küresel krize işaret eden Mircheva, "10,11, belki 12 yıl önce biz de benzer bir durumdaydık. Çok zor" diye konuştu. Mircheva, birkaç şişe ayçiçek yağı aldığını söyleyerek, "Bulgaristan'daki yarı fiyatı. Bizim için çok, çok daha ucuz" dedi.

'TÜRK HALKI İÇİN ÇOK MUTSUZUM'

Edirne'den kızı için giysi alan Ilyana Todorova "Yerel halk bunları alamıyor. Sıradan insanlar için durum iyi değil" derken, Tinko Garev de "Türk halkı için çok mutsuzum çünkü bu düşük fiyatların onlar için ne anlama geldiğini anlayabiliyorum" ifadelerini kullandı.

'ESNAF DA MEMNUN DEĞİL'

AFP, esnafın da durumdan rahatsız olduğunu, ithal ürünler nedeniyle kazançlarının artmadığını yazdı. Edirne'de bir market işleten Bülent Reisoğlu yabancı müşterilerin sayısının son dönemde dört-beş kat arttığını söylerken, "Şok içindeyiz. Kimse böyle büyük bir devalüasyon beklemiyordu" diye konuştu. Ticaretle uğraşan Utku Bitmez ise "Tedarikçilerimiz bize her hafta yeni fiyat listeleri yolluyor. Hammadelerin hepsi yurtdışından, Avrupa'dan, Çin'den, İtalya'dan geliyor. Bu ürünlerin fiyatları geçen yıldan beri iki kat arttı" dedi. (DIŞ HABERLER)