Buldan: Kadınları ezmeye çalışan zihniyet Aganistan'da Taliban, Şengal'de IŞİD'dir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Dünyanın neresinde olursa olsun kadını ezmeye çalışan zihniyet aynıdır. Bu zihniyet Afganistan’da Taliban’dır, Şengal’de, Rojava’da IŞİD’dir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kadın il eşbaşkanları, Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ve Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran başkanlığında toplandı. Genel merkezde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasını Buldan yaptı.

Köklü ve çetin bir kadın mücadelesinin, demokratik kadın siyasetinin özneleri ve temsilcileri olduklarını belirten Buldan, “Büyük bir özveriyle, fedakârlıkla, kararlılıkla; bedel ödemeyi göze alarak kadın mücadelemizi başarı ve kazanım noktasına taşıyan siz değerli kadın il eşbaşkanlarımızsınız. Gözlerinizde parlayan ışık yolumuzu aydınlatmakta, yüreğinizdeki cesaret kararlılığımızı arttırmaktadır. Bugün burada kadın mücadelesinin kararlı savunucuları olarak sizlerle bir arada bulunmak bizlere onur verdi, güç verdi. İyi ki varsınız.  İyi ki kadınlar var. İyi ki kadın partimiz HDP var” dedi.

'BAYRAK NE ZİNDANLARLA NE SÜRGÜNLERLE NE BASKILARLA YERE DÜŞÜRÜLMEDİ'

Kadınların taşıdığı bayrağın ne zindanlarla ne sürgünlerle yere düşürülemediğine vurgu yapan Buldan, “Evet, bir de mücadelemizi çok değerli emekleri ile büyüten ve bugün fiziken bizlerle bir arada olamayan çok değerli kadın arkadaşlarımız var. Ben buradan cezaevlerinde olan bütün kadın yoldaşlarımıza sevgi ve selamlarımızı iletiyorum. Bugün burada görüldüğü üzere taşıdıkları bayrak ne zindanlarla, ne sürgünlerle ne de baskılarla yere düşürülememiştir, düşmemiştir. O bayrağı bugün bizler hep beraber taşıyoruz, taşımaya ve yükseltmeye devam edeceğiz. Yine bu yolda yürürken yaşamını yitiren başta Deniz Poyraz arkadaşımız olmak üzere bütün kadın yoldaşlarımızı saygıyla ve minnetle anıyorum. Anılarına olan bağlılığımız mücadelemizin ilham ve güç kaynağı olmaya devam edecektir. Onların eşitlik ve adalet hedefini Halkların Demokratik Partisinin çatısı altında mücadele yürüten biz kadınlar mutlaka gerçekleştireceğiz. Bu da bizim her bir yoldaşımıza mücadele sözümüzdür” diye belirtti.

'EŞİTLİK TALEBİMİZİ ÖNCELİKLE KENDİ ÖRGÜTLENMEMİZDE İNŞA ETTİK'

Buldan, “Kadın mücadelemizin siyasetteki serüvenine yelken açtığımızda gerçekleştirmek istediğimiz hedefler için öncelikle kendi öz yapımızdan başlamamız gerektiğinin farkındaydık. Bu nedenle tam ve gerçek bir eşitlik talebimizi öncelikle kendi örgütlememizde inşa ettik. Partimizde ciddi bir kadın mücadelesi yürüttük. Eşbaşkanlık sistemini bu şekilde ele aldık ve hayata geçirdik. Eşbaşkanlık sistemimizle kadınların karar mekanizmalarında ve temsiliyet noktalarında eşit bir pozisyon almasını sağladık” diye konuştu.

Parlamentodaki en yüksek kadın milletvekili temsiliyet düzeyine ulaştıklarını da belirten Buldan, “Belediyesini kazandığımız her yerde kadın belediye eşbaşkanlarımızla yerel yönetimlerde kadınların eşit temsiliyetini gerçekleştirdik. Örgütlü yapımızın bütün kademelerinde eşbaşkanlıkla kadınların bütün karar mekanizmalarına eşit katılımını sağladık. Parlamentoda özgün kadın grubumuzu kurduk. Kadın siyasetini parlamentoda en etkin şekilde yürütme çabasının içerisinde olduk. Kuşkusuz bütün bunlar büyük bir kadın emeğinin ve mücadelesinin ürünüdür ve oldukça değerli olan kadın kazanımlarımızdır. Bütün kadınlar adına ortak bir kazanımdır” ifadelerini kullandı.

‘BARIŞÇIL BİR SİSTEMİNİ SAVUNUYORUZ’

Eşbaşkanlık sisteminin kendileri için bir başlangıç olduğunu dile getiren Buldan, “Nihai hedefimiz tam ve gerçek bir cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıdır. Sadece bu topraklarda değil, Ortadoğu’da ve tüm dünyada kadınlar için eşit, adil bir yaşam talebimiz var. Bu nedenle her geçen gün mücadelemizi daha çok yükseltiyor, daha çok büyütüyoruz. Hemen her alanda kadının sözünü söylüyor, kadınların ortak tavrını geliştiriyoruz. HDP ile kadın mücadelesinde yol alan kadınlar olarak doğayı, tarihi, ortak insanlık değerlerini sahipleniyor ve savunuyoruz. Ekonomik, toplumsal ve siyasal alanda demokratik, adil ve barışçıl bir sistemi talep ediyor ve savunuyoruz” şeklinde konuştu.
  
Buldan’ın konuşmasının devamı şöyle: “Kadın düşmanı politikaları ile kadının yaşamından, emeğinden, hakkından hukukundan çalan iktidarı gerçeği ile karşı karşıya olduğumuzun farkındayız. Görüyoruz, kaybetmeye yüz tutmuş AKP-MHP iktidarı, zor ve baskı yöntemleriyle, toplumsal muhalefeti, kadınları ve HDP’nin mücadelesini durdurmaya, geriletmeye çalışmaktadır. Gözaltı tutuklama operasyonlarından, OHAL uygulamalarına; partimize yönelik 4 Kasım darbesinden, kayyım darbesine kadar mücadelemize dönük bir çökertme politikası izlemektedirler. Tek korkuları, HDP’dir, kadınlardır. HDP’ye yönelik siyasi kapatma davası da bu amaçla açılmıştır. Tekçi erkek iktidar bu girişimiyle aynı zamanda kadınları siyaset dışına itmeyi hedeflemektedir.

AFGANİSTAN’DA TALİBAN ROJAVA’DA IŞİD

Dünyanın neresinde olursa olsun kadını ezmeye çalışan zihniyet aynıdır. Bu zihniyet Afganistan’da Taliban’dır, Şengal’de, Rojava’da IŞİD’dir. Hepsinin de yapmak istediği kadının yaşam hakkını yok etmektir. Fakat nerede olursa olsun kadına dönük bu düşman zihniyete karşı durmaya ve mücadelemizi örgütlemeye devam edeceğiz. Onlar kaybedecek, kadınlar kazanacaktır. Bu nedenle değerli eş başkanlarım sizlere ve hepimize çok önemli görevler düşmektedir. Üstlenmiş olduğumuz mücadele zor, fakat çok onurlu bir mücadeledir. Bu sorumluluğun bir gereği olarak daha çok çalışmamız, her zamankinden daha kararlı ve güçlü bir duruş içerisinde olmamız gerekmektedir. HDP fikriyatını, politikalarımızı daha çok kişiye daha fazla anlatmamız, iyi anlaşılmamız gerekmektedir. Özellikle elini tutmadığımız, yüreğine dokunmadığımız kadın kalmasın diyorum. Sizlerden bunu özel olarak rica ediyorum.

HALK BULUŞMALARI 

Sevgili eşbaşkanlarım; tabi ki özel olarak değinmek istediğim başka bir husus daha var. Uzun süreden beridir gerçekleştirdiğimiz halk buluşmalarının başından sonuna kadar organize edilmesi ve yürütülmesinde oldukça büyük bir emek sarf ettiğinizi çok iyi biliyorum. Bu nedenle sizleri hem kutluyor hem de üstlendiğiniz sorumluluk ve çok değerli emekleriniz için bir kez daha buradan teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Emeklerinize sağlık, mücadele azminize sağlık. Hep beraber, HDP ailesi olarak bu emeklerinizle partimizi çok daha güçlü bir konuma taşıyacağız.

'TECRİT TÜRKİYE'Yİ KİLİTLEMİŞTİR'

Ülkenin bugün için karşı karşıya olduğu en temel sorunlarından biri Kürt sorunudur, iktidarın İmralı’da Sayın Öcalan’a karşı hukuksuzca uyguladığı tecrit politikasıdır. Tecrit, Türkiye’yi kilitlemiştir, halkı kuşatmıştır. Bu kuşatmayı karşımızdaki çözümsüzlük ve tecrit bloğuna karşı çözüm ve barış bloğunu daha fazla büyüterek kırabiliriz. Bu, hem demokrasinin, adaletin, barışın önünü açacak, hem de ülkeyi karanlığın, kaosun içine sürükleyen çözümsüzlük ve talan politikalarını durduracaktır. (MA)