Buğra Gökce açıkladı: Konut fiyatları artışı neden enflasyonun altında kaldı?

Konut fiyatlarındaki artış oranının neden enflasyon altında kaldığını açıklayan Buğra Gökce, "Sadece rantı önemseyen piyasa aklıyla konut sektörü iyileşmez" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yayınladığı konut fiyat endeksi verilerine göre konut fiyatları bir önceki yıla göre yüzde 58,31 arttı. Şubat ayında Türkiye'de yıllık enflasyon yüzde 67,07 olarak kaydedilmişti. Böylelikle konut fiyatlarında yıllık artış 2019 Aralık ayından bu yana ilk kez yıllık enflasyonun gerisinde kaldı.

Şehir Plancısı ve sski İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla konut fiyatlarındaki artış oranının neden enflasyonun altında kaldığını anlattı.

'SADECE RANTI ÖNEMSEYEN PİYASA AKLIYLA KONUT SEKTÖRÜ İYİLEŞMEZ'

Gökce, sebepleri şöyle sıraladı:

"Konut fiyatlarındaki artış oranı enflasyonun altında kaldı.

- Konut fiyatlarının artış hızı azalırken, satılık konutların ilanda kalma süresi de 68 güne çıktı.

- Grafikte dağ şeklinde yer alan tarih aralığına baktığınızda "epistemolojik bir kopuşu temsil eden, heterodoks yaklaşım"ın sonuçlarını görüyorsunuz.

- Bu dönemde uygulanan politikalar nedeniyle düşük ve orta gelir mensubu vatandaşlarımız konutlarını satmak zorunda kalırken, yapılan sermaye transferi ile yüksek gelir grupları üçüncü, dördüncü konutlarını satın aldı.

- Aynı dönemde yabancılar da konut satın alıp vatandaş olurken, şimdi konutlarını satarak rant transferi yapmaya başladı

- Sadece rantı önemseyen piyasa aklıyla konut sektörü iyileşmez. Türkiye'nin konut hakkını koruyacak, çeşitli tiplerde sosyal konut üretip halkımıza sunan yeni bir yönetim zihniyetine ihtiyacı var."

 

 

(EKONOMİ SERVİSİ)