Budapeşte Belediyesi'nden Başbakan Orban'a Çin çelmesi

Macaristan'da gelecek yılki seçimlerde Başbakan Orban'a rakip çıkması beklenen Budapeşte Belediye Başkanı Karácsony, başkentte inşa edilecek Çin üniversitesine çıkan yolların adını değiştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de belediye seçimlerini geçtiğimiz sene muhalefet ittifakının adayı olarak kazanan merkez solcu Gergely Karácsony, genel seçimlerde rakip çıkmayı planladığı sağcı Başbakan Victor Orban'ı Çin karşısında zor durumda bırakacak bir adım attı. Budapeşte Belediyesi, kentte kurulması planlanan bir Çin Üniversitesi'ne çıkan yol ve sokaklara Pekin'in insan hakları ihlallerine dikkat çekecek isimler verme kararı aldı.

DALAY LAMA, UYGUR ŞEHİTLERİ, HONG KONG'A ÖZGÜRLÜK

Buna göre sokaklardan birine, Çin'in ayrılıkçılıkla suçladığı Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın adı verilecek. Bir caddenin yeni adı 'Uygur Şehitleri Caddesi', bir diğerinin ise 'Hong Kong'a Özgürlük Yolu' olacak. Dördüncü bir caddeye de, cezaevinde olduğu belirtilen Çinli bir Katolik rahibin adı verilecek.

İsimleri değiştirilen caddelerin kesişim noktasında, Çin'deki Fudan Üniversitesi'nin Budapeşte'de açmayı planladığı yeni kampus bulunuyor. Üniversitenin, sosyal bilimler, tıp, işletme ve mühendislik alanlarında 500 kişilik bir fakülte ile yaklaşık 6 bin öğrenciye yüksek lisans dersleri vermesi planlanıyor.

Bu adımın arkasında, Macaristan'da bazı kesimlerin Çin ve Rusya'yla yakınlaştığı için eleştirdiği, yargı bağımsızlığı ve basın özgürlüğü ihlalleri nedeniyle Avrupa Birliği'nin de tepkisini çeken sağcı Başbakan Victor Orban'a önümüzdeki yılki genel seçimlerde rakip çıkması beklenen Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karácsony bulunuyor. 

'VERGİ MÜKELLEFLERİNE 2 MİLYARA DOLARA PATLAYACAK'

Karácsony, cadde isimlerinin değiştirilmesi kararını açıklarken, "Fudan projesi, Macaristan'ın 30 yıl önce komünizmin yıkılması sonrası bağlılık beyan ettiği değerlerin birçoğunu şüpheli hale getirecektir" dedi. Budapeşte Belediye Başkanı, Çin üniversitesinin kampus inşaatının Macar vergi mükelleflerine 2 milyar dolara mal olacağını, söz konusu projenin bölgede yaşayan Macar öğrenciler için yurt inşa edilmesi adına hükümetle daha önceden yapılan bir anlaşmaya da aykırı olduğunu söyledi.

Orban'ın hükümeti, geçtiğimiz hafta konuyla ilgili tartışmalar üzerine patlak veren tartışma sırasında 'Fudan Üniversitesi'nin dünyanın en iyilerinden öğrenme fırsatı anlamına geldiğini' savunmuştu.

HALKIN YÜZDE 66'SI KARŞI

Liberal düşünce kuruluşu Republikon Enstitüsü'nün yeni yayınladığı bir anket ise Macar halkının yüzde 66'sının kampuse karşı çıktığını, yüzde 27'sinin destek olduğunu ortaya koymuştu.

Öte yandan, Macaristan'ın önde gelen ve Avrupa çapından öğrencileri çeken Orta Avrupa Üniversitesi (Central European University - CEU), George Soros ile bağlantıları nedeniyle Orban hükümetinin hedef tahtasına oturunca faaliyetlerinin birçoğunu 2019 yılında komşu Avusturya'ya taşımıştı.

Üniversite ile tartışma, Orban'ın Çin'le ilişkilerini Macar siyasetinin en ateşli gündem maddelerinden biri haline getirmiş durumda. Orban, Budapeşte-Belgrad tren yolunu Çin'den alınacak 2.1 milyar dolarlık borçla yeniden inşa etme anlaşması nedeniyle eleştirilmişti. Macaristan hükümetinin bir AB üyesi olarak, Çin menşeli korona virüsü aşılarını Brüksel'den onay almadan acil kullanıma sunması da tartışma yaratmıştı. (DIŞ HABERLER)