Bu ikili ‘yürek hoplatıyor’

Rap dünyasının son zamandaki muhteşem ikililerinden Harun Adil ve Ahmet Üstüner, yeni albümlerini piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Her zaman lafını esirgemeden müziğini yapan ikili, yeni albümün ilk şarkısını yayınladı: “Yürek hoplatacak bi albüm hazırladık. Allame’nin ilmek ilmek işlediği beat/lerin üzerine şarjörü boşalttık.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bir süredir beraber çalışan ikili Harun Adil ve Ahmet Üstüner, önümüzdeki aylarda iki EP halinde albümlerini Rinata Entertainmet etiketiyle çıkaracak. Yeni albümün ilk şarkısı “Zamanı Var” ve klibi kısa bir süre önce yayınlandı. Allame ve Kamufle’nin de yer aldığı albümü rap dünyasında son zamanların en çok beğenilen ikilisiyle konuştuk.

Bir araya geliş hikâyenizi anlatır mısınız?

Harun Adil: Yaklaşık iki sene önce Eskişehir’e taşındım ve taşıdığım ilk zamanlarda Ahmet’le ortak arkadaşlarımız vasıtası ile tanıştık. Daha sonrasında Ahmet’in yaptığı müziğin kendi müziğimle iyi bir kompozisyon oluşturacağını düşünüp beraber bir şeyler üretmeye başladık. Gelinen noktada en son 10 parçadan oluşan “Hoyrat” isimli albümümüzü yaptık.

Harun Adil ve Ahmet Üstüner

Öncesinde neler yaptınız?

Harun Adil: Ahmet’le yaptığımız işlerin öncesinde birçok projede bulundum. İçinde bulunduğum, müzik ürettiğim farklı ekipler oldu. Bu süreçte müziğin mutfak kısmında görev almak adına ses mühendisliği eğitimi aldım.

Ahmet Üstüner: Ben Eskişehirliyim. Hip hop kültürüyle de burada tanıştım. 2002 yılında söz yazarak başladığım müzik maceram, 2004 yılında Eskişehir’in ilk Türkçe rap grubu Diriliş’in bandrollü albümünde konuk sanatçı olarak yer almamla resmi bir hüviyet kazandı diyebiliriz. 2011 yılına kadar Eskişehir merkezli Barakabeat oluşumu dahilinde rap/R&B vokal ve prodüksiyon aşamalarının bir parçası oldum. Lisans ve yüksek lisans eğitimim için İstanbul’a gittim. Eğitimimi tamamladıktan sonra da yaklaşık dört sene makine mühendisi olarak çalıştım. Müziğimi tam anlamıyla profesyonelce yapabilmek adına işimden ayrıldıktan sonra bir süre Berlin’de kaldım ve sonrasında Eskişehir’e geri döndüm. Bu süreçte soul, caz, alaturka, alternatif pop tarzındaki bestelerimin akustik konserlerini verdim. 2017 yılı biterken, Eskişehir’e döndükten sonra tekrar rap müziğe odaklandım. Aradan geçen iki sene boyunca bir kısmı ortak, bir kısmı solo yaklaşık 20 adet çalışmayı piyasaya sürdüm. Şu an da Harun’la çok heyecan verici bir projenin startını vermiş bulunuyoruz. Umuyoruz hedeflerimize bir adım daha yaklaşırız.

Aranızda nasıl bir görev dağılımı var? İkinizin de ağırlıklı sorumlulukları neler?

Ahmet Üstüner: Aslında şarkıların ortaya çıktığı süreçte ikimiz de her aşamada aktif olarak çalışıyoruz. Ama bir ses mühendisi olarak Harun, miks ve mastering konularında sorumluluk alıyor. Bense daha çok şarkıların kompozisyonu ve aranjesine odaklanıyorum.

'DÜŞÜNCENİN ÖZGÜRLEŞTİRİLMESİNİ TEMEL ALAN SÖZLER YAZIYORUM'

Müziğinizle anlatmak istedikleriniz neler?

Harun Adil: Daha önceki dönemlerde daha sert bir dil ile protest ve eleştirel şarkılar yapıyordum. Zaman ilerledikçe yaptığımız şeyin doğasında olan eleştirel tavrın yanında, biraz daha müzikal partisyonların olması gerektiğine inandım. Şu an müziğimle yeri geldiğinde beni rahatsız eden şeylerden bahsederken, yeri geldiğinde de daha eğlenceli sayılabilecek işler yapıyorum.

Ahmet Üstüner: Aslında bu, dönem dönem farklılık gösterebiliyor. Ama kendi adıma diyebilirim ki genel olarak herhangi bir konu veya duruma karşı bir şikâyet ve bu bağlamda düşüncenin özgürleştirilmesini temel alan sözler yazıyorum. Tabii ki bu duruşu en iyi ifade ettiğini düşündüğüm müzikal altyapılar ile çalışmaya özen gösteriyorum.

Harun Adil

Yeni albümünüzün ilk şarkısı “Zamanı Var”ı ve klibini kısa bir süre önce yayınladınız. Gelen tepkiler nasıl?

Ahmet Üstüner: Albüm ve sonrasında klip için uzun bir mesai yaptık. Neticede ortaya çıkan işten de oldukça memnunuz. İnsan tabii ki ister istemez her işinde etkileşimin daha yüksek olmasını bekliyor. Ama biz kendimize sürekli üretimi ve adım adım ilerlemeyi şiar edindiğimiz için motivasyonumuz yüksek diyebilirim. Gelinen noktada aldığımız tepkilerin umut vaat edici olduğunu düşünüyoruz.

Albümünüzü “yürek hoplatacak” diye tanımladınız. Biraz daha tüyo verir misiniz? Dinleyici nasıl bir albümle karşılaşacak?

Harun Adil: Albüm bu zamana kadar en azından benim adıma yaptığım daha agresyonlu işlerden oluştu ve sevdiğimiz insanlarla çalıştık. Finalde güzel bir sonuç aldık. Şu an üretilen tek tip rap temelli işlerden daha farklı olduğuna inanıyoruz. Tahminim de insanların bundan hoşnut kalacağı yönünde.

Albüm sürecinde birçok önemli isim de sizinle çalışmış. Kim bu isimler, neler yaptılar?

Ahmet Üstüner: Albümün prodüksiyonu için Allame ile çalıştık. Diyebilirim ki bu sayede ortaya koymak istediğimiz konsepti çok iyi ifade eden müzikal altyapılar ile çalışma fırsatı yakaladık. Ayrıca kendisi bir şarkıda da konuk sanatçı olarak yer alıyor. Öte yandan müziğini ve duruşunu kendimize yakın bulduğumuz Kamufle de yine bir şarkıda bize eşlik etti. Bu vesileyle bu iki değerli sanatçıya da teşekkürlerimizi sunalım.

'SON 10 YILDIR TÜRKÇE RAP MÜZİK YÜKSELİŞTE'

Türkiye’de rap ve hip hop kültürü size göre ne durumda? Hem bir alt kültür olarak hem de üretim ve dinleyici kitlesi olarak yorumlarsanız…

Ahmet Üstüner: Bana kalırsa hip hop, diğer kültürlerde de olduğu gibi onu yaşayan ve yaşatan insanlarla birlikte bir devinim yaşıyor. Amerika’da ve Avrupa’daki durumun aksine, Türkiye’de daha farklı bir devinim yaşandığını düşünüyorum. Geçtiğimiz 10 yılda, Türkçe sözlü rap müziğin yükselişte olduğunu söyleyebiliriz. Son dönemde dinleyici kitlesinde de gözle görülür bir artıştan söz edebiliyoruz. Bu da müziğin ve dâhil olduğu kültürün önümüzdeki yıllarda yeni alt kültürlere ve janralara gebe olduğunu gösteriyor.

Ahmet Üstüner

'BİRÇOK DİSS, TİCARİ TEMELLİ'

Rap ve hip hop özelinde arada karşımıza birbirlerine sataşan ya da daha bildik tabiri ile diss atan isimler çıkıyor. Sizce nedir bu durumun altında yatan ve siz bu tarz durumlarla karşılaştığınız zaman konuya nasıl bakıyorsunuz?

Harun Adil: Birçoğunun sansasyon arayan ve ticari temelli, dikkatleri üzerine toplama ve bundan nemalanmak amaçlı olduğuna inanıyorum. Bulunduğumuz coğrafyada Amerika’da olduğu gibi doğu-batı ayrımı olmadığını, silahlı çetelerin, grupların birbirine kin besleyip çatışmadığını da biliyoruz. Kişilerin özelinde, istedikleri takdirde rahat bir şekilde problemli olduğu müzisyen ile iletişimi çok rahat bir şekilde sağlayıp problemlerini çözebileceklerini de biliyoruz. Bunun dışında Türkiye’de birkaç isim dışındaki kişilerin bu tip hareketlerini ticari olarak değerlendiriyorum ve desteklediğim bir durum değil.

Ahmet Üstüner: Diss, hip hop kültüründe var olan bir şey. Rekabeti artırıyor olması ve ifade özgürlüğü açısından değerlendiğimde bu durumu olumlu buluyorum. Ama nihayetinde önemli olan, ortaya çıkan işin samimiyeti diye düşündüğümden, son değerlendirmeyi, genel bir bağlamda değil de çıkan işlerin özelinde yapmak daha doğru sanıyorum.

Önümüzdeki dönem başka projeleriniz neler?

Ahmet Üstüner: İkimiz de ayrı ayrı solo albüm çalışmasına şimdiden başladık. Ayrıca güzel bir uyum yakaladığımıza inandığımız için de yine ortak bir EP çalışması yolda. Çalışmaya ve üretmeye devam.

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=AV5TGITSDs4

Spotify: https://open.spotify.com/album/1abu0Ha19UMd5XDsveonrC