'Bu emek düşmanı tutum, Mimarlar Odası tarihinde utanılacak bir sayfa olarak kalacak'

Mimarlar Odası İzmir Şubesi çalışanının iş akdinin, yıllık izne çıkışı bahane edilerek feshedildiği öne sürüldü. Tez-Koop-İş Sendikası, durumu protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Daha önce sistematik olarak mobbinge maruz bırakılan bir çalışanın Kod-29 kapsamında işten çıkarılması ile gündeme gelen TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi, bu kez sendikalı bir kadın çalışanın iş akdini yıllık izni bahane ederek feshetttiği iddiası ile gündeme geldi.

Yaşananların ardından Tez-Koop-İş Sendikası, Oda'ya ait Mimarlık Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamada sık sık “Atılan işçimiz geri alınsın”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” ve “İsçiyiz haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Emekçiler adına açıklama yapan Tez Koop İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Mahmut Çetinkaya, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin emek düşmanı uygulamalarına bir yenisini daha eklediğini söyledi.

'BİR GÜNLÜK REGL İZNİNİN SUİSTİMAL EDİLDİĞİ DE ÖNE SÜRÜLDÜ'

Tez-Koop-İş’in TMMOB’a bağlı pek çok meslek odasında yetkili sendika olduğunu hatırlatan Mahmut Çetinkaya, sendikanın örgütlü olduğu meslek odalarından biri olan TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetimi'nin, sendikalı bir işçiyi haksız ve hukuksuz bir şekilde işten çıkardığını söyledi.

Mahmut Çetinkaya, “Daha önce bir yılı aşkın bir süre boyunca görev tanımı dışı görevler ve ücretsiz izin tehditleri altında bir işçiyi mobbinge maruz bırakması; dahası Kod-29 maddesi kapsamında yaptığı işten çıkarma ile gündeme gelen TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetimi, bu defa sendikamız üyesi bir işçiyi yıllık izne ayrıldığı sırada işten çıkarmıştır. İzne ayrılma tarihini yazılı dilekçe ile yönetime sunan sendikamız üyesi işçiye; toplu iş sözleşmesi ile uzun süren mücadeleler sonucu kazanılmış bir hak olan bir günlük regl izninin suistimal edildiği de öne sürülerek, izinden döndüğü tarihte ağustos ayının ortalarına kadar işten uzaklaştırıldığı ve iş akdinin feshedildiği bildirilmiştir” diye konuştu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi'ne meslek odaları ana yönetmeliğini anımsatan Çetinkaya, kendi bünyesinde çalışan işçiler üzerinde uyguladığı amacından tümüyle uzak emek düşmanı politikaların son dönemde alışkanlık haline getirildiğini söyledi.

Mimarlar Odası işçilerinin çalışma şartlarının ve ücretlerin iyileştirilmesi amacıyla Tez Koop İş Sendikası'nda örgütlendiğini, Mimarlar Odası Yönetimi'nin ise toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sırasında olumsuz tavır sergilemesine rağmen işçilerin kararlı duruşu ile toplu iş sözleşmesini imzalamayı kabul ettiğini belirten Çetinkaya, şöyle devam etti:

“Mimarlar Odası işçileri toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının ardından şube yönetimleri tarafından sık sık işten çıkarılma tehdidi almış, ayrıca anayasaya aykırı olduğu halde toplu iş sözleşmesi maddelerinden sendikaya üye olmayan işçiler de yararlandırılmaya çalışılarak sendikal örgütlenme içeriksizleştirilmeye; işçiler sendikasızlaştırılmaya çalışılmıştır. İşte bugün, İzmir Şube Yönetimi'nin yaptığı haksız işten çıkarma da tüm bu çabaların bir uzantısından başka bir anlam ifade etmemektedir. Elbette hukuki süreç olması gerektiği şekilde sonuçlanacaktır. Elbette haksız ve hukuksuz işten çıkarmalar işçilerin sendikal mücadelesi ile son bulacaktır. Ancak bilinmelidir ki bu emek düşmanı tutum Mimarlar Odası’nın mücadele tarihinde utanılacak bir sayfa olarak kalacaktır”

Çetinkaya, yaşanan haksızlığa karşı gereken tüm mercilerde müdafi olacaklarını ve çalışma arkadaşlarını yalnız bırakmayacaklarını vurguladı. (DUVAR)