‘BTK ‘Fahrettin Analytica’yı mı hayata geçirecek?’

BTK’nin, internet sağlayıcılarından elde ettiği abone verileriyle ilgili iddialar Meclis gündemine taşındı. CHP tarafından verilen araştırma önergesi reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bilgi ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet servisi sağlayıcılarından mahkeme kararı olmadan abone bilgilerini talep ettiği ve bunları profillediği iddiaları gündemde. Konuyu Meclis'e taşıyan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, abonelerin kişisel verilerinin güvenliğinin ihlal edildiğine dönük iddialar nedeniyle Meclis araştırması talep etti.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen araştırma önergesi AK Parti ve MHP’lilerin oylarıyla reddedildi.

ADIGÜZEL CAMBRIDGE SKANDALINI HATIRLATTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel araştırma önergesine ilişkin Meclis Genel Kurulu’nda konuştu. BTK’nin gizli ibaresiyle 313 servis sağlayıcısına bir yazı yazdığını, kullanıcıların abone desenlerini ve log kayıtlarını istediğini, söz konusu adımı Meclis komisyon görüşmelerinde bakanlık yetkililerinin "yalanlamadığını" belirten CHP’li Adıgüzel, "Tam tersi bu izlemenin olduğunu söylediler; hatta 313 kurum olduğunu da sayın bakan bizlerle paylaştı" dedi.

Log kayıtları ve abone deseniyle, abonelerin kişisel verilerinden internet trafiğinde girdiği web sayfalarına kadar pek çok bilgiye BTK’nin erişebildiğini belirten Adıgüzel, Cambridge Analytica skandalını hatırlattı, "BTK'de kendi ‘Cambridge Analytica’sını mı yaratmaya çalışıyor? Yoksa bu bilgileri Fahrettin Altun'la paylaşarak ‘Fahrettin Analytica’yı mı hayata geçirecek?” dedi.

Facebook’un kullanıcı bilgilerinin uygunsuz bir şekilde Cambridge Analytica şirketiyle paylaşıldığı skandal 2018 yılında ortaya çıkmış, Cambridge Analytica'nın yönetim kurulu başkanının söz konusu verilerin ABD seçimlerinde Donald Trump'un lehine kullanıldığını itiraf ettiği sözleri gizli çekilen görüntülerle gündeme gelmişti.

‘YARIN ‘BİZ YANILDIK’ DEMEYİN’

BTK’nin elde ettiği verilerin paylaşılmayacağının garantisinin olup olmadığını soran CHP’li Adıgüzel, "Bu verilerin Adalet ve Kalkınma Partisi'yle ya da kötü niyetli bir kurumla paylaşılmayacağının bir garantisi var mı?" diye sordu ve şöyle devam etti:

"Ben buradan uyarıyorum. Aklınızı başınıza alın, özellikle bürokratlar; oturduğunuz koltuklardaki FETÖ'cülerin akıbeti ortada, hukukun dışına çıkmayın. Sayın Genel Başkanımız bürokratlara bir çağrıda bulundu, 'Sakın ha, sakın; çılgınca işler yapmayın, bunun hesabı sorulmaz sanmayın’ dedi. Buradan AKP yetkililerine ve MHP yetkililerine diyorum ki: ‘Bu taraklarda bezimiz yok’ diyorsanız, gelin, birlikte araştıralım; yoksa da yarın ‘Biz yanıldık, biz kandırıldık’ demeyin."

İYİ PARTİ BTK’NİN ADIMINI 1984 ROMANINA BENZETTİ

CHP’li Adıgüzel, BTK tarafından verilerin, TCK'nın 76’ncı maddesinde belirtilen "soykırım suçu" ve TCK 77’nci maddesindeki "insanlığa karşı suçlar" yönünden, "zaman aşımı sürelerinin işlemeyeceğinden bahisle" kayıtları süresiz olarak tuttuğunu söylemişti.

CHP’nin önergesi üzerine Meclis kürsüsünde konuşan İYİ Parti Ankara Milletvekili, Ayhan Altıntaş, "Bu kayıtların soykırım suçu gibi zaman aşımı olmayan suçlarla ilişkilendirilmeye çalışılması başlı başına bir skandaldır. Hayatımız, milletimizin soykırım yapmadığını anlatmakla geçti ama bir kurumumuzun soykırım suçu şüphesiyle vatandaşlarımızın iletişim bilgilerini toplaması kabul edilemez" dedi.

BTK tarafından internet sağlayıcılarından abonelerle ilgili veri talep edilmesini, George Orwell’ın 1984 romanına benzeten İYİ Partili Altıntaş, "Büyük birader seni izliyor’ senaryosu" dedi ve önergeye destek vereceklerini söyledi.

‘BU UYGULAMA GELECEĞE DAİR TEHDİTLER İÇERİYOR’

Geçmişte Ankara’da bir mahkemenin "Türkiye’nin tamamında bütün telefonların dinlenmesine dair karar aldığını hatırlatan HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, “Bugün, BTK'nin yaptığının bundan hiçbir farkı yok. Bu, çok tehlikeli bir düzenleme, çok tehlikeli bir iş. Eğer BTK gerçekten bu işi yapmışsa mutlaka araştırılması, soruşturulması gerekiyor" dedi.

Kayıtların AK Partili, CHP’li, İYİ Partili, HDP’li olarak değil, bütün vatandaşları kaydederek yapılmış olabileceğini belirten Tiryaki, "Yarın öbür gün birilerinin bunu sizin karşınıza çıkarması ihtimali vardır. Eğer doğru buluyorsanız elbette buna itiraz etmeyebilirsiniz, bir araştırma komisyonu kurulmasını da istemeyebilirsiniz. Fakat unutmayın, gerçekten bu uygulama çok tehlikeli, geleceğe dair büyük tehditler içeriyor" dedi ve iddiaların araştırılmasını talep etti.

AK PARTİ: MESELE YARGININ KONUSUDUR

AK Parti Grubu adına konuşan Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız, "Kişisel verilerin korunmasına ilişkin olarak geliştirilen her türlü hassasiyet bizim için gerçekten çok önemli ve değerli" dedi. Kişisel verilerin korunmasına dönük adımları attıklarını savunan Yıldız, "Söz konusu öneriye ilişkin olan husus, yargıya intikal etmiş bir husustur. Dolayısıyla şu an mesele, yasamanın değil, yargının konusudur" dedi ve şöyle devam etti:

“Bu vesileyle kişisel verilerin, mahremiyetin korunmasının bizler için çok önemli olduğunun bir kere daha altını çizmek istiyorum. Hem dijital ekonomiye adapte olurken hem de vatandaşımızın verilerinin korunması bizim için çok kırmızı ve net bir çizgidir.”

Meclis Genel Kurulu’nda yapılan konuşmaların ardından CHP tarafından talep edilen araştırma önergesi AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

ADIGÜZEL: CUMHURİYE TARİHİNİ EN BÜYÜK FİŞEMESİ YAPILIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, BTK'yi Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük fişlemesini yapmakla suçladı. 

Adıgüzel, "Bu akşam sizlere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) kitlesel gözetim aygıtından bahsedeceğim. Cumhuriyet tarihinin en büyük fişleme skandalından bahsediyoruz" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminin ardında Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının kapatıldığını hatırlatan Adıgüzel, "Tabi birçok konuda olduğu gibi iktidar eski ortaklarının başına gelenlerden ders almamış görünüyor. Türkiye'deki abonelerin bağlantı geçmişlerinin hukuksuz bir şekilde kayıt altına alıyor. Ve bu kayıtları SÜRESİZ olarak arşivlediğini de belirtiyor" ifadelerini kullandı.