BTK, 16 VPN uygulamasına erişim engeli getirdi

BTK, 16 VPN uygulamasına erişimin engellenmesi için operatörlere yazı gönderdi. Yaman Akdeniz "Yasada VPN kullanmayı yasaklayan bir hüküm yok, amaç internet sansürünü bir başka boyuta taşımak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), popüler VPN uygulamalarına erişimin engellenmesi için operatörlere yazı gönderdi. 

T24 yazarı Füsun Sarp Nebil'in "BTK yine VPN kapattırdı" başlıklı yazısına göre; Proton VPN, Surfshark VPN, Super VPN, VPN Unlimited, IPVanish VPN, VPN365, CyberGhost VPN, HideMe VPN, PureVPN, ZenVPN, Psiphon, TunnelBear VPN, Snap VPN, Hotspot Shield, Secure VPN ve  SurfEasy VPN uygulamalarına erişim engeli getirildi. 

BTK, 25 Kasım'da gönderdiği yazıda operatörlerden alternatif erişim yöntemlerinin sürekli olarak takip edilmesini, trafik ve miktarındaki değişimin izlenmesi ve raporlanmasını da istedi.

YAMAN AKDENİZ: HEDEF, HABER SİTELERİNE ERİŞİMİ ENGELLEMEK

Deutsche Welle Türkçe'ye kararı değerlendiren internet hukuku uzmanı Prof. Dr. Yaman Akdeniz, hükümetin ve BTK'nin hedefinin başta Amerika’nın Sesi (VOA Türkçe) ve DW Türkçe gibi Türkiye'den erişime engelli haber siteleri olmak üzere, engelli web sitelerine ulaşılmasının önüne geçmek olduğunu söyledi.

VPN engeli uygulaması için 5651 sayılı Kanun'a 2014 yılında eklenen ve internet servis sağlayıcılarının engelli web sitelerine "alternatif erişim yöntemleri"ni de engelleme yükümlülüğünün dayanak gösterildiğini belirten Akdeniz, "Her ne kadar yasal bir dayanak bulunsa da keyfi uygulamalara açık ve ortada bir mahkeme kararı alınmadan alınan bu tip bir kararın uygulaması da Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHM) tarafından korunma altında bulunan haberleşme özgürlüğünün ihlali niteliğindedir. Sonuç itibarıyla Türk mevzuatında VPN kullanmayı yasaklayan bir hüküm bulunmamakla birlikte, amaç internet sansürlerini bir başka boyuta taşımaktır" dedi. (HABER MERKEZİ)