Brüksel'de Ermenistan-Azerbaycan görüşmesi: 'Somut eyleme ihtiyaç var'

Belçika'da düzenlenen Ermenistan-Azerbaycan görüşmesine ilişkin açıklama yapan AB Konseyi, "Normalleşme sürecinin tüm noktalarında somut eylem ve kararlı uzlaşı çözümlerine ihtiyaç var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Konseyi, 26 Eylül Salı günü Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan beşli 'Ermenistan-Azerbaycan' toplantısı hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Toplantıda, Azerbaycan'ın askeri operasyon başlatmasının ardından ateşkes sağlanan Karabağ'daki durum ve Ermenistan-Azerbaycan normalleşmesi ele alındı.

AB Konseyi'nin resmi internet sitesinde yayınlanan yazılı açıklamada, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in himayesinde, diplomatik danışmanları Simon Mordue ve Magdalena Grono'nun ev sahipliğinde, Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Dış Politika Danışmanı Hikmet Hacıyev ile bir toplantı gerçekleştirildiği ifade edildi. Toplantıya Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un Diplomatik Danışmanları Emmanuel Bonne and Jens Ploetner ile AB Güney Kafkaslar Özel Temsilcisi Toivo Klaar'ın da katıldığı belirtildi.

AB'DEN ŞEFFAFLIK VE DETAYLI BİLGİ ÇAĞRISI

AB Konseyi Başkanı Michel'in de kısa bir süreliğine toplantıya katıldığı ifade edilen açıklamada, "AB, katılımcıları sahadaki mevcut durumla ve yerel halkın acil ihtiyaçlarını ele almayı amaçlayan çeşitli çabalarla ilgili görüş alışverişinde bulunmaya davet etti" denildi. Toplantıda AB'nin tüm gelişmeleri yakından izlediği, sahadaki gerginliklerin sivillerin durumunu etkilememesi için en üst düzeyde müdahalede bulunduğu ifade edildi.

Azerbaycan temsilcisi Hikmet Hacıyev'in 'Azerbaycan'ın yerel halka insani yardım ve güvenlik sağlama planlarını anlattığı' ifade edilen açıklamada, AB'nin de 'uluslararası insani erişime ve insan hakları aktörlerine izin verilmesi, şeffaflık, Azerbaycan'ın Karabağ'da yaşayan Ermenilerle ilgili vizyonu hakkında detaylı bilgi ihtiyacını vurguladığı' ifade edildi. AB Konseyi, AB'nin Karabağ'daki Ermenilere yardım sağladığını da belirtti.

'SOMUT EYLEM VE KARARLI UZLAŞI ÇÖZÜMLERİNE İHTİYAÇ VAR'

AB Konseyi'nin açıklamasına göre, toplantıda, katılımcılar, liderlerin 5 Ekim tarihinde İspanya'nın Granada kentindeki Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) Zirvesi marjında gerçekleşmesi planlanan görüşmesini de ele aldı. Buna göre, Hacıyev ve Grigoryan, gelecek muhtemel toplantıda normalleşme sürecini ilerletmek için somut adımları görüştü. İki temsilcinin bu bağlamda ele aldığı konular arasında sınır tahdidi, güvenlik, bağlantısallık, insani konular ve daha geniş barış anlaşması gibi konular da yer aldı. 

AB Konseyi'nin açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi: "Normalleşme sürecinin tüm noktalarında somut eylem ve kararlı uzlaşı çözümlerine ihtiyaç var. AB, Granda'daki olası toplantının, hem Erivan hem Bakü tarafından, Prag ve Brüksel'de daha önce varılan anlaşmalarla uyumlu bir biçimde, birbirlerinin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan bağlılıklarını kamuoyu önünde bir kez daha dile getirmek için kullanılmalı."

'ERMENİSTAN'IN EGEMENLİK ALANINA YÖNELİK ASKERİ HEDEFİMİZ YOK'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in dış politika danışmanı Hikmet Hacıyev, toplantının ardından Reuters'a yaptığı açıklamada, 'ülkesinin Ermenistan'ın güneyinden Nahçıvan'a bir koridor açmak için askeri önlemler alma gibi bir niyetinin olmadığını' söyledi. Hacıyev, amaçlarının sadece Nahçıvan'a bir yol açılması olduğunu, bunun hem Azerbaycan, hem Ermenistan, hem de tüm bölge ülkeleri açısından faydalı olacağını belirtti.

Hacıyev, "Azerbaycan'ın, Ermenistan Cumhuriyeti'nin egemenlik alanına yönelik hiçbir askeri hedefi yoktur. Böyle bir şey kesinlikle gündemimizde değil. Ermenistan'a önerimiz bir ulaşım ve nakliye hattı açmak ve bunu da barışçıl yoldan yapmak" dedi.

Ne olmuştu?

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 26 Eylül'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev ile Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Armen Grigoryan'ın katılımıyla bir görüşme yapılacağı açıklanmıştı. Ermenistan'ın resmi haber ajansı Armenpress'in Ermenistan Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği'ne dayandırdığı haberinde, Hacıyev ile Grigoryan'ın 26 Eylül'de Brüksel'de yapacakları görüşmeye, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in danışmanlarının katılacağı belirtilmişti.

Bugünkü görüşmede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın 5 Ekim tarihinde İspanya'nın Granada şehrinde yapılması planlanan görüşmesinin hazırlıklarının ele alınacağı ifade edilmişti.

26 Eylül'deki toplantının gündem maddelerinden biri ise Karabağ'daki durum oldu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 19 Eylül'de yaptığı açıklamada, Karabağ'a askeri operasyon başlattıklarını duyurmuş, Karabağ'da 'Artsakh Cumhuriyeti' olarak adlandırılan ancak Azerbaycan'ın tanımadığı yönetim, bir gün sonra yaptığı açıklamada, Rus barış güçlerinin arabuluculuğunda ateşkesi kabul ettiklerini bildirmişti. Ateşkesin ardından Azerbaycanlı ve Karabağlı Ermeni temsilciler arasında Azerbaycan ve Karabağ'da iki görüşme yapıldı. 27 Eylül Çarşamba günü itibarıyla 30 binden fazla kişi Karabağ'dan ayrılarak Ermenistan'a geçti. (DIŞ HABERLER)