'Brezilyalılar ormandan geldi' sözleri kriz çıkardı

Arjantin Devlet Başkanı Fernández'in Avrupa'yla ilişkileri vurgularken pot kırıp "Meksikalılar yerlilerden, Brezilyalılar ormandan, biz Arjantinliler Avrupa gemilerinden geldik' demesi tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernández'in "Brezilyalılar ormandan geldi" sözleri iki ülke arasında kriz çıkardı. Sosyal medyada solcu Fernández'e tepki yağarken, Brezilya'nın sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'dan da 'ırkçılık' suçlaması geldi.

Fernández söz konusu ifadeleri, ülkesini ziyaret eden İspanya Başbakanı Pedro Sánchez'le ortak basın toplantısında kullandı. Arjantin lideri, yerel müzisyen Lito Nebbia'nın bir şarkısından alıntı yaparak "Meksikalılar yerlilerden geldi, Brezilyalılar ormandan geldi ama biz Arjantinliler gemilerden geldik. Ve bunlar, Avrupa'dan gelen gemilerdi" dedi.  

Bu sözler Latin Amerika sosyal medyasında ve özellikle Brezilya'da yoğun bir tepkiyle karşılandı. Fernández ırksal meselelerde yeterince hassas olmamakla suçlandı. Brezilya'nın geçmişte ırkçı sözleriyle tepki çekmiş olan sağcı lideri Bolsonaro'nun, pek iyi geçinmediği bilinen solcu Fernández'i bu sözler üzerinden eleştirme fırsatını kullanması da espri konusu oldu. Bolsonaro Twitter hesabından yerlilerle çekilmiş bir fotoğrafını paylaşarak 'cangıl' anlamına gelen 'Selva' mesajını yazdı.

Bolsonaro'nun Kongre üyesi oğlu Eduardo Bolsonaro da, söz konusu ifadeleri 'ırkçı' olarak niteleyip, Arjantin ekonomisinin kötü durumuna atıfta bulunarak "Batmakta olan geminin Arjantin olduğunu düşünüyorum" dedi.

Arjantinliler de YouTube'da Fernández'in bu sözleri sarf ettiği görüntülerin altında devlet başkanlarını eleştirdi. Bir kullanıcı, "Meksikalı ve Brezilyalı dostlarımız, bütün Arjantinliler adına büyün bir utanç duyuyoruz. Sizleri, ülkelerinizi ve geleneklerinizi ne kadar sevdiğimizi biliyorsunuz" yazdı.

Fernández ise Twitter'da kopan fırtınanın ve bölgesel bir ırk tartışmasını tetiklemesinin ardından özür dileyerek, ülkesindeki Avrupalı göçmenlere atıfta bulunmaya ve Arjantin toplumundaki çeşitliliğin gurur duyulacak bir şey olduğunu söyleyeme çalıştığını belirtti. Fernández, "Kimseyi rencide etmek istemedim" diyerek bu sözlerden rahatsız olanlardan özür dilediğini söyledi. (DIŞ HABERLER)