Brezilya'da Covid ölümleri 500 bini geçti

Brezilya'da korona virüsünden ölenlerin sayısı yarım milyon eşiğini geçerken, binlerce kişi önlem almayı reddeden Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'ya karşı 'Soykırım' yazılı pankartlarla sokağa döküldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşırı sağcı ve popülist Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun ekonomiye öncelik vererek kamu sağlığı önlemlerini federal düzeyde uygulamayı reddettiği Brezilya'da, korona virüsü nedeniyle ölenlerin sayısı yarım milyon eşiğini geçti. Son bir haftada her gün 2 binin üzerinde insanın öldüğü ülkede, Covid-19'dan ölenlerin sayısı 500 bin 800'e yükseldi.

Brezilya'daki toplam vaka sayısı ise 17 milyon 822 bin 659’a yükselmiş durumda. Verilere göre, günlük vaka sayısı ortalaması da 72 binin üzerine çıkarak Hindistan'daki ortalamayı geçti.

Uzmanlar, kış aylarına giren ülkede salgının daha da sertleşebileceği uyarısında bulunuyor. Brezilyalıların sadece yüzde 11'inin tamamen aşılandığı, virüsün yeni varyantlarının dolaşımda olduğu ve aşılama hız kazanmazsa ölü sayılarının daha da artabileceği belirtiliyor.

Brezilya kamu sağlığı kurumunun eski başkanlarından Gonzalo Vecina, "Aşılamanın etkisini görmeden önce 700 bin veya 800 bin ölüme ulaşacağımızı düşünüyorum. Yeni varyantların gelişine tanık oluyoruz ve Hint varyantı bizi bir döngüye sokacak" dedi. Vecina, Bolsonaro'nun ulusal çapta koordineli önlemler almamasını ve aşılara şüpheyle yaklaşmasını eleştirdi.

Fiocruz biyomedikal merkezinde araştırmacı Raphael Guimaraes de, Latin Amerika'nın en kalabalık ülkesi olan Brezilya'daki aşılama programında yaşanan gecikmelere tepki gösterdi. Guimaraes "Hâlâ son derece kritik bir durumdayız. Bulaş oranları çok yüksek ve birçok yerde hastane doluluk oranları kritik seviyelerde" diye konuştu. 

Ölü sayısının yarım milyon eşiğini aşması, binlerce Brezilyalıyı da sokağa döktü. Ülkenin çeşitli noktalarında, Bolsonaro'nun azledilmesi çağrısı yapılan eylemler düzenlendi. Katılımcılar "Soykırım" yazılı pankartlar taşıdı. (DIŞ HABERLER)