Brezilya'da Covid-19 ölümleri 400 bini geçti

Korona virüsüne karşı yeterli önlem alınmayan Brezilya'da, ölü sayısı 400 bini geçti. Vaka sayısı 14 milyon 590 bin 678'e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun halk sağlığı önlemlerini ısrarla reddettiği Brezilya'da, Covid-19 kaynaklı ölü sayısı 400 bini geçti. Son 24 saatte 3001 kişinin öldüğü ülkede, toplam sayı 401 bin 186'ya yükseldi. Vakalar ise 14 milyon 590 bin 678'e çıktı.

NÜFUSUN YÜZDE 13'ÜNE EN AZ BİR DOZ AŞI YAPILDI

Uzmanlar, yavaş ilerleyen aşı programı ve gevşetilen sağlık tedbirleri nedeniyle ölü sayısındaki artışın devam edeceği konusunda uyarıda bulundu. Our World in Data sitesine göre 212 milyonluk ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 13'üne en az bir doz aşı yapıldı.

BOLSONARO'YA SORUŞTURMA

Geçtiğimiz günlerde, Bolsonaro'nun Covid salgınına yaklaşımı hakkında Ulusal Kongre bünyesinde soruşturma başlatıldı. Senato komisyonunun başlattığı soruşturmada, Bolsonaro hükümetinin Covid-19 salgınına ilişkin politikaları mercek altına alınacak. Resmi hükümet belgelerini inceleyecek olan komisyon, kusurlu bulması durumunda hükümet aleyhine yargı yolunu açabilecek.

Komisyon, Bolsonaro'nun aşı tedarikini ağırdan alması, korona virüsü salgınının ciddiyetini küçümseyen açıklamaları ve hidroksiklorokin gibi bilimsel olarak etkisi gösterilmemiş ilaçları önermesi gibi eylemlerini soruşturmaya dahil etti. Soruşturmada ayrıca, Amazonas eyaletinde yaşanan oksijen krizinde hükümetin ihmalinin olup olmadığı da incelenecek. Eyalette Amazon yerlilerinin salgın karşısında savunmasız bırakılması, bazı kesimler tarafından 'soykırımla sonuçlanabileceği' eleştirilerine konu olmuştu.

BOLSONARO 'ENDİŞE DUYMADIĞINI' SÖYLÜYOR

Kongre bünyesindeki soruşturma neticesinde Bolsonaro'nun görevden azledilmesi teknik olarak mümkün olsa da analistler bunun muhtemel olmadığı görüşünde. Ancak tahkikatın varacağı sonuçlar, gelecek yıl seçimlere girmesine kesin gözüyle bakılan Bolsonaro'nun siyasi geleceğine zarar verebilir. Yürütülecek soruşturmadan 'endişe duymadığını' belirten Bolsonaro, kapanma önlemlerinin ekonomiye virüsten daha çok zarar vereceğini savunarak kısıtlamalara karşı çıkıyor.

Bolsonaro'nun kendisi de geçen yıl temmuz ayında korona virüsüne yakalanmıştı. ABD'nin eski başkanı Donald Trump'a hayranlığıyla bilinen aşırı sağcı siyasetçi, Trump gibi, korona virüsüne iyi geldiğine ilişkin bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen sıtma ilacı hidroksiklorokinin kullanımına onay vermişti. (BBC Türkçe)