Brezilya'da bir günde 4 bin 195 kişi öldü: 'Biyolojik bir Fukuşima'

Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun önlem almayı reddettiği Brezilya'da son 24 saat içinde 4 bin 195 kişi öldü. 86 bin 979 yeni vaka tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun sağlık tedbirlerine karşı çıkması nedeniyle yeterli önlem alınamayan Brezilya'da, bir günde 4 bin 195 kişi Covid-19 nedeniyle öldü. Korona virüsünün daha bulaşıcı olan P1 varyantının hızla yayıldığı ülkede son 24 saat içinde 86 bin 979 yeni vaka kaydedildi. Toplam ölü sayısı 336 bin 900'ü, vaka sayısı 13 milyonu aştı. Latin Amerika'nın en tanınmış nörobilimcilerinden Miguel Nicolelis, Brezilya'daki salgın durumunu 'biyolojik bir Fukuşima' diye niteledi. 

Uzmanların, korona virüsünün kontrol altına alınabilmesi için önerdiği tedbirleri salgının başından bu yana eleştiren Bolsonaro, salı günü başkanlık konutu önünde destekçileriyle bir araya geldi. Salgın önlemlerinin obezite ve depresyona yol açtığını iddia eden Bolsonaro, ekonomiye verilen zararın 'salgının kendisinden daha kötü olacağını' savundu.

'YOĞUN BAKIMIN YÜZDE 90'INDA COVID HASTALARI VAR

Önde gelen sağlık enstitüsü Fiocruz'dan yapılan açıklamadaysa, yetersiz önlemler yüzünden sağlık sisteminin çöküşün eşiğine geldiği, yoğun bakım yataklarının yüzde 90'ından fazlasını Covid-19 hastalarının doldurduğu belirtildi. Vaka ve ölü sayısındaki artışa rağmen bazı eyalet ve kentlerde tedbirlerin hafifletildiğini aktaran Brezilya Sağlık Politikası Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Miguel Lago, "Belediye başkanları ve valilerin sosyal mesafe kurallarını sıkılaştırmaları siyasi olarak yasaklandı, çünkü iş insanları da dahil olmak üzere Bolsonaro'nun destekçilerinin bu kuralları sabote edeceğini biliyorlar" dedi.

Sağlık sistemi krizine ve artan ölü sayısına işaret eden Brezilyalı nörobilimci Miguel Nicolelis ise, "Bu, zincirleme reaksiyonun başlamasına sebep olan ve kontrolden çıkmış bir nükleer reaktör. Biyolojik bir Fukuşima" ifadelerini kullandı.

FEDERAL POLİS BAŞKANLIĞINA BOLSONARO'NUN ADAYI GETİRİLDİ

Kötü salgın yönetimiyle tepki çeken Bolsonaro'nun destek oranları giderek düşerken, geçtiğimiz hafta Adalet Bakanı olarak atadığı ve kendisine yakın isimlerden olan Anderson Gustavo Torres de, federal polis teşkilatı ile federal otoyol polisi başkanlığına Bolsonaro'nun desteklediği adayları getirdi.

Paulo Maiurino'nun yeni federal polis şefi, Silvinei Vasques'in ise federal otoyol polisi başkanı olacağı duyuruldu. Uzmanlar, Bolsonaro'ya yakın isimlerin bu görevlere getirilmesinin kendisine ve ailesine yönelik soruşturmaları sekteye uğratabileceğini belirtti. (DIŞ HABERLER)