Brezilya, Sputnik V aşısına onay vermedi

Brezilya'nın ilaç düzenleme kurumu Anvisa, Rusya'da geliştirilen Sputnik V'nin 'etkinliği ve güvenliğine ilişkin verilerin eksik olduğu' gerekçesiyle aşının ithalatına onay vermedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun önlem almayı reddetmesi nedeniyle salgın hızla yayılırken, ülkenin ilaç düzenleme kurumu Anvisa, Rusya'da geliştirilen Sputnik V aşısının ithal edilmesine karşı çıktı. Türkiye'de de üretileceği duyurulan Sputnik V'nin 'etkinliği ve güvenliğine ilişkin verilerin eksik olduğu' gerekçesiyle aşının ithalatı reddedildi. 

'DOĞRULANMAMIŞ ÜRÜNLERE MARUZ BIRAKMAYACAĞIZ'

Anvisa Başkanı Antonio Barra Torres, "Milyonlarca Brezilyalının kalite, güvenlik ve etkililik açısından doğrulanmamış ürünlere maruz kalmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi. Anvisa'nın yönetim kurulundan Carolina Moreira Marino Araujo ise, Sputnik V'nın 'doğasından kaynaklanan risklerin çok büyük olduğunu' ifade etti.

'PIHTILAŞMA GİBİ ETKİLERE YÖNELİK SORULAR YANITSIZ'

İlaç ve biyolojik ürünler müdürü Gustavo Mendes, adenovirüs ile geliştirilen Sputnik V aşısına ait verilerin 'belirsiz' olduğunu söyleyerek, kanda pıhtılaşma gibi potansiyel yan etkilerine dair önemli soruların cevapsız kaldığını aktardı.

'ABD, BREZİLYA'YI İKNA ETTİ'

Sputnik V'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Anvisa'nın kararının 'siyasi' olduğu belirtildi. Anvisa ile 'gerekli tüm bilgilerin paylaşıldığı' ancak ABD'nin Brezilya'yı 'Sputnik V'nin onaylanmaması konusunda ikna ettiği' ileri sürüldü. (DIŞ HABERLER)