Brezilya Devlet Başkanı Lula'dan elini sıkmayı unutan Biden'a tepki

BM Genel Kurulu marjında Brezilya Devlet Başkanı Lula ve ILO Genel Direktörü Houngbo ile bir araya gelen ABD Başkanı Biden Lula'yla tokalaşmadan podyumdan ayrıldı. Lula'nın tepkisi kameralara yansıdı.

Biden-Lula ortak basın toplantısından.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Birleşmiş Milletler (BM) 78'inci Genel Kurul toplantıları kapsamında Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile New York’ta görüştü. Beyaz Saray Sözcülüğü'nden görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, iki liderin dünya genelinde çalışan insanların haklarını geliştirmeye yönelik ilk ABD-Brezilya ortak küresel girişimi olan İşçi Hakları Ortaklığı'nın başlatılmasını ele aldığı kaydedildi.

VENEZUELA VE TAHIL ANLAŞMASI DA GÜNDEMDEYDİ

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, açıklamada, Biden ve Lula’nın ayrıca Venezuela'da demokrasinin yeniden tesis edilmesinin önemine dikkat çektiği, ABD’nin özgür ve adil bir seçim için Venezuela halkına ve demokrasisinin yeniden tesis edilmesine yönelik verdiği desteğini yinelediği belirtildi. İklim konusunda işbirliğine olan bağlılıklarını tekrarlandığı ifade edilen açıklamada, Haiti'yi insani ve güvenlik kriziyle mücadele ederken desteklemeye devam etmenin öneminin de ele alındığı aktarıldı.

Görüşmede Biden’ın, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaşın başta gıda ve enerji güvenliği olmak üzere dünyadaki en yoksul ülkelere etkilerine ilişkin endişelerini ve Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi'ne dönüşüne desteğini dile getirdiği ifade edildi.

BIDEN, LULA'NIN ELİNİ SIKMAYI UNUTTU, LULA TEPKİ GÖSTERDİ

Öte yandan, görüşmenin ardından basına yansıyan bir görüntü gündem oldu. İşçi hakları üzerine konuşmak üzere podyuma gelen Biden, Lula ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Gilbert Houngbo'dan ilk olarak Biden bir konuşma yaptı. Sonrasında, ortak basın açıklaması Lula ve Houngbo'nun konuşmalarıyla devam etti. 

Konuşmaların sonunda, Biden, Houngbo'nun elini sıktı, ardından kalabalığa selam vererek podyumdan ayrıldı. Bu esnada, Houngbo'nun elini sıkan ve tokalaşmak için Biden'a doğru yönelen Lula'nın, Biden'ın elini sıkmadan ayrılması üzerine tepkisini eliyle yaptığı bir hareketle göstererek podyumdan ayrıldığı görüldü. (DIŞ HABERLER)