Brezilya açlığın fotoğraflarını konuşuyor: Kimilerinin yiyecek kemiği bile yok

Brezilyalı foto muhabir Domingos Peixoto, Rio'daki açlığın ulaştığı boyutları çektiği fotoğraflarla aktardı, atık kemikleri toplayanları anlatırken 'kimilerinin buna bile sahip olmadığını' söyledi.

Fotoğraf: Reuters (Arşiv)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 pandemisiyle birlikte artan enflasyon oranı Brezilya'da milyonları açlığa sürüklerken ülke Rio'da bir foto muhabirin çektiği kareleri konuşuyor. Hayvan yemine dönüştürülmek için fabrika yolunda olan kemikler, açlıkla boğuşan nüfus için bir yiyecek alternatifi olarak görülüyor.

'KİMİLERİNİN YİYECEK KEMİĞİ BİLE YOK'

Latin Amerika'nın en fazla nüfusa sahip ülkesi Brezilya'da açlık krizi gündemdeki yerini koruyor. Ödüllü foto muhabir Domingos Peixoto, Rio'da çektiği fotoğraflarla hayvan leşlerini karıştıran insanları anlattı. Peixoto ülkede tepki çeken karelere dair, "Burada işler şimdilerde gerçekten çetin. Kimi insanlar kemik yiyor, diğerlerininse yiyecek kemikleri bile yok" ifadelerini kullandı.

GÖZLERDEKİ MUTLULUK

Söz konusu fotoğraflar, sakatat ve kemik gibi artıkları hayvan maması ve sabun üreten fabrikaya taşıyan kamyonun römorkunda çekildi. Kamyona gelenlerin ise buradaki kemikleri yiyecek bulma umuduyla karıştırdığı anlar Peixoto'nun objektifine yansıdı. İki gün uyumadan tüm anları yakalamaya çalıştığını söyleyen Brezilyalı foto muhabir, kamyona yaklaşan birinin yüzündeki mutluluğu görünce etkilendiğini aktardı: "Çok mutlu görünüyordu, bunun masalarında başka günün yemeği olması anlamına geldiğini biliyordu." Fotoğrafçı, anın fotoğrafını 'gözüyle çektiğini ve kalbinde sakladığını' ekledi.  

YİRMİ MİLYONA DAYANAN AÇLIK

Brezilya'da Covid-19 pandemisinin ardından gelir adaletsizliği gittikçe derinleşiyor. Açlık içerisinde yaşayan insanların sayısı on milyonlarla sayılıyor. Sorumlu olaraksa ülkenin sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun neoliberal politikaları işaret ediliyor. Covid-19 süresince 600 bin kişinin öldüğü Brezilya'da yükselen enflasyon sonucunda açlık çeken Brezilyalıların sayısı 20 milyona dayandı. 15 milyon kişininse işsiz kaldığı bildiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Evsiz İşçiler Hareketi (MTST), Sao Paulo Menkul Kıymetler Borsası'nı işgal edip ellerindeki hayvan kemikleriyle ülkedeki açlığı ve hayat pahalılığını protesto etmişti. Düzenlenen sokak eylemlerinin merkezinde de açlık ve hayat pahalılığı var.     

YA YERİZ YA ÖLÜRÜZ

Rio'nun yerel gazetesi Extra'da haber, 'Brezilya 2021: Açlığın Istırabı' manşetiyle yer aldı. Hikayeyi haberleştiren gazeteci Rafael Nascimento de Souza da buradaki insanlarla konuştu. De Souza, bir kadını çöpe atılmış etleri yememesi gerektiği konusunda uyardığında aldığı cevabın '“Genç adam, ya bunu yeriz ya da açlığımızdan ölürüz" olduğunu aktarıyor. Gazeteci haberde "Gerçek işte bu, bu sizi öfkelendirmiyorsa, sizi harekete geçirmiyorsa o zaman ne yapabileceğimi bilmiyorum" ifadelerini kullanıyor. (DIŞ HABERLER)