Boşanmak istediği eşi tarafından öldürülen Cemile Nur Duman ve babası anıldı

Adliyeden çıkarken boşanma aşamasında olduğu Onur Acar'ın silahlı saldırısı sonucu ölen Cemile Nur Duman ve babası Abdullah Duman, Bilecik'te düzenlenen etkinlikle anıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bilecik Adliyesi'nden çıkarken boşanmak istediği Onur Acar tarafından silahlı saldırıya uğrayarak babası Abdullah Duman ile birlikte katledilen Cemile Nur Duman, ölüm yıl dönümünde anıldı.

Bilecik Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan anma etkinliğinde konuşan Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin, “Bu kadınların sorunundan daha çok erkeklerin sorunu aslında. Bu tür erkek egemen toplumu üreten rejimler, bu sonuçlarla karşılaşıyorlar. Bu olayda hepimiz suçluyuz, hepimizin bir suçu var” dedi.

'CEMİLE’NİN TEK SUÇU BOŞANMAK İSTEMESİYDİ'

CHP Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Meral Tatar ise “O gün tüm Bilecik’in, ailesinin ve hepimizin ciğeri yandı. Cemile gencecik yaşta felaketle tanıştı, hayatının baharındaydı. Olay günü; 'Kızım ben seni yalnız bırakamam, duruşma günü yanında olacağım' diyen babası ile birlikte hunharca katledildi” diye konuştu.

“Cemile’nin tek suçu boşanmak istemesiydi” diyen Tatar, “Peki bir kadının, bir insanın hatta bir canlının suçu ve hatası olsa dahi bu tür bir vahşeti hak eder mi sizce? Bugün burada Cemile Nur Duman için tek yürek olduğumuz kıymetli katılımcılarımız, kadına şiddet ve kadın cinayetleri ile mücadele sadece kadının değil erkeğin de görevidir. Üstelik bunu ne siyasi görüşümüz ne kültürümüz ne de eğitim seviyemiz değiştiriyor” ifadelerini kullandı.

'2021'DE KAYDA GEÇEN 326 KADIN CİNAYETİ VAR'

2021'de 326 kadının öldürüldüğünü dile getiren Tatar, “Ülkemizde maalesef çok üzülerek ve utanarak hatta öfkelenerek söylemek istiyorum ki kadına şiddet, kadın cinayetleri bitmek bilmiyor. 2021 yılında şu ana kadar kayda geçen tam 326 kadın cinayeti var. Şiddet ve yaralanmalar bu sayıya dahil değil, bu sebeple öfkemiz, acımız ve mücadelemiz hiç bitmeyecek” dedi.

'HERKESİ İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE SAHİP ÇIKMAYA DAVET EDİYORUM'

6284 sayılı “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması halinde kadına şiddetin durdurulabileceğini belirten Meral Tatar, şöyle devam etti:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Aralık 1923'te İzmir’de yaptığı bir konuşmada 'Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur' diyor. Biz, bu sözün söylendiği tarihten 98 yıl sonra, yıl olmuş 2021 hâlâ İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılarla mücadele ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi İstanbul Sözleşmesi uygulanırsa, 6284 Sayılı Kanun uygulanırsa, kadına her türlü şiddeti gerçekleştiren kişilere gerekli cezalar verilirse, kadına şiddet durabilir. Herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya davet ediyorum.”

'UZAKLAŞTIRMA VE KORUMA KARARI OLMASINA RAĞMEN CEMİLE’Yİ KORUYAMADIK'

Türk Kadınlar Birliği Bilecik Şube Başkanı Ayla Ercan ise, “Kadına yönelik şiddet dünyanın her yerinde, her kesimden, her ırk ve inançtan, her yaş ve sınıftan kadınların yaşadığı ortak ve evrensel bir sorundur” dedi.

Davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyleyen Bilecik Barosu Kadın Hukuk Komisyonu Başkanı Pervin Taşcı, “Ne yazık ki ülkemizde Cemile gibi yüzlerce kadın gün geçmiyor ki bu şekilde katledilmesin. Ne yazık ki Cemile’nin uzaklaştırma ve koruma kararı olmasına rağmen bizler Cemile’yi koruyamadık” ifadelerini kullandı.

'ARTIK ANNELER AĞLAMASIN'

Anma etkinliğine katılanlara teşekkür eden Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman “Bu acılı günümde yanımda olduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız. Artık anneler ölmesin, evlatları kalmasın ve bizim gibi anneler de ağlamasın. Çok acı bir şey çok acı. İnşallah adalet yerini bulacak” dedi.

Konuşmaların ardından kadınlar yanlarında getirdikleri mor balonları kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni ederek gökyüzüne saldılar. (ANKA)

Cemile Nur Duman’ın annesi Fatma Duman