Borusan'da anlaşma sağlandı: Çıkarılan işçiler geri alınacak

Dün akşam saatlerinde polis zoruyla tersaneden çıkarılmaya çalışılan Borusan işçileri ve işveren arasında anlaşma sağlandı. Buna göre, çıkarılan işçiler geri alınacak ve sendikaya yetki verilecek.

Borusan işçileri günlerdir işten çıkarılmalara karşı eylem yapıyordu.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Gemlik'te bulunan Borusan Lojistik A.Ş'de işten çıkarılan arkadaşları için tersane içerisinde eylem yapan işçiler, polis müdahalesiyle karşılaştı. Sendikanın çağrısıyla siyasi partilerin il ve ilçe belediye başkan adaylarının araya girmesiyle işveren ile anlaşma sağlandı.

Anlaşmaya göre, atılan işçiler işe geri alınacak. İşveren sendikanın yetkisini tanıyacak.

İŞVEREN SENDİKANIN YETKİSİNİ TANIDI

Gemlik'te faaliyet yürüten Borusan Lojistik A.Ş'de sendikaya üye olduğu için işten çıkarılan arkadaşlarına destek olmak için tersane içerisinde 21 Mart'tan bu yana iş durdurma eylemi yapan işçiler, dün 22.00'da polisin müdahalesiyle tersaneden çıkarıldı. İşçiler, tersane önünde eylemlerine devam etti.

Polis müdahalesine karşı Liman İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Musa Kizir, çağrıda bulundu. Kizir, "Borusan devletin makamlarını kendi lehine kullanarak polis baskısıyla, emniyet şiddetiyle bu yasal direncimizi kırmak istiyor. Herkese sesleniyoruz. Biz buradayız. Çekilmeyeceğiz. Sonuna kadar direneceğiz. Zafer direnen işçilerin olacak. Vekillerimizi, parti başkanlarımızı, emek dostlarımızı Borusan limanının kapısına davet ediyoruz. Bütün kamuoyu işçiye yapılan haksızlığı görsün istiyoruz" diye konuştu. 

Kizir'im çağrısı üzerine alana İYİ Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selçuk Türkoğlu ve CHP'nin Gemlik Belediye Başkan Adayı Şükrü Deviren geldi. Sendika ve siyasetçilerin işveren ile yaptığı görüşmelerin ardından anlaşma sağlandı.

İşveren, sendikanın yetkisini tanıdı. Anlaşma sonrasında Musa Kizir, işçilere açıklamada bulundu. Anlaşmaya göre, işten çıkarılan 4 işçi tekrar işlerine geri dönecek. Hiçbir şekilde sendikal hak arayışları nedeniyle iş akdi sonlanmayacak. Hem işçiler yasanın vermiş olduğu sendikal haklarını kullanacaklar hem de işveren yasanın kendisine tanıdığı itirazları kullanacak. Eyleme katılan işçiler için işlem yapılmayacak.

Gemlik Temsilcisi Ahmet Göral ise anlaşma sonrasında işçilere yaptığı açıklamada, "Arkadaşlarımızın işten çıkarıldığı gün içeride çalışan işçiler, işi durdurma eylemi gerçekleştirdi. 4 gün geçti. İçeride beklediler, dışarıda kalan arkadaşlarımız da dışarıda beklediler. Bir mücadele bir direniş örneği gösterdiler. Biz hep beraber inandık ve zafer inananlarındır. Gerekli sözleri aldık yarın yetki için başvuruya gideceğiz. Sonraki süreç yasal prosedür şeklinde devam edecek. Birlikte başardık” dedi.