Borsaya yine mi operasyon: İnce değil, badem bıyıklılar bilir...

Muharrem İnce adaylığını geri çekecek dedikodularıyla bankalar hızla yukarı hareket etti. Dedikodunun boş olduğu ortaya çıktı. Peki, neydi banka endeksini yüzde 8.5 yukarı taşıyan?

Google Haberlere Abone ol

İris Cibre

Pay senedi yatırımcısı 5.03 milyon ile dün rekor kırdı. Yatırımcı sayısı artarken Yılbaşından bugüne yatırımcıların portföy değeri ise yüzde 7,5 düştü.

Halka arzlar son hız devam ederken yatırımcı akınına da zemin hazırlıyor.

Borsada yatırımcı toplamının yüzde 93'ünün portföyü toplam portföyün sadece yüzde 6.7’sine sahip ve toplam yatırımcının yüzde 3.7’si ise toplam portföy değerinin yüzde 90’ına sahip diyerek, daha önceki yazılarımda dataları açıklamıştım.

Yani, tekrar etmek gerekirse borsanın yönüne çok küçük bir zümre karar verebilecek güçte.

Bu zümre zaman zaman sabit desenler oluşturuyor, mesela. Sabah piyasaya satışla başlayıp kapanışta almak ya da tersi hareketleri günlerce tekrarlayıp bozuyorlar. Başı çekenlerden biri de Bank of America’da işlem yapan robotlu amca. Zannetmeyin ki bu amca dış güç, bu amca badem bıyıklı, yerli milli. Nereden biliyorsun derseniz; bilmiyorum, bildiğim yabancı yatırımcı hareketleri ve bu “bugün al piyasayı yukarı çek, ertesi gün yukarıdan sat” taktiği yabancı yatırımcı hareketi değil. Konunun diğer bir yönü, bu hareketler ile ciddi getiriler elde edebiliyor ya da bazen diğer kurumlardaki işlemlere likidite sağlama görevi görüyor.

Asıl problem yabancı ya da yerli olması da değil. Tek bir hesap, tek başına piyasanın yönünü etkileyebilecek kuvvette hareketler yapabiliyor, janjanlı camlı, 65 milyar TL harcanmış plazalardan oluşan finans merkezimizin nadide çiçeği, Borsa İstanbul’da.

Nasıl yapıyor derseniz; piyasada likidite kuruduğundan, çok daha küçük miktarlarla çok daha büyük hareketler yaratılabiliyor. Örneğin; dün bankacılık işlem hacmi 8 milyar TL idi. Sadece 8 milyar TL gibi çok düşük bir işlem hacmi ile tüm bankaları neredeyse tavana kadar yukarı çekebildiler. Bankacılık endeksi ortalama işlem hacmi 15 milyar TL dolaylarında.

Dün yine günlerden operasyondu.

Muharrem İnce adaylığını geri çekecek dedikodularıyla bankalar hızla yukarı hareket etti. Fakat seans sonrası İnce’nin “Asıl 6’lı masa çekilsin, kesin kazanırım” açıklaması geliverdi.

Dedikodunun boş olduğu ortaya çıktı. Peki, neydi banka endeksini yüzde 8.5 yukarı taşıyan, İş Bankası ve TSKB’yi tavan kilitleyen haber?

Haber yok. Yine, bahse konu 185 bin kişilik borsayı yönlendirme gücüne sahip 'dostlarımızdan' birinin, beklentiler ile oynayarak kar etmesi operasyonu…

Bu yazıyı yazdığım saatlerde bankalardan sadece biri yukarıda, İş Bankası yüzde 1.8, geri kalan tüm bankalar dünkü kapanışlarının altında işlem görüyor.

Devamı gelir mi? Ben bilmem, badem bıyıklı dostlarımız bilir…