'Borsa'ya yatırım yaparken hangi ülkede yaşadığınızı unutmayın'

Ekonomistler, son dönemde Borsa'nın bir yatırım aracı olarak öne çıkmasının küçük tasarruf sahipleri için riskli olabileceğine dikkat çekiyorlar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dövizin uzun süredir sabit kalması, yatırımcıları diğer tasarruf arayışlarına yöneltti. Ekonomistler, bu süreçte Borsa'nın ekonomi yönetimi tarafından özellikle öne çıkarıldığına dikkat çekerek tasarruf sahiplerini uyarıyorlar. 

Halk TV yazarı Barış Soydan da rüzgârın bir anda değişebileceğini belirtti, 'Paranızı korumaya çalışırken hangi ülkede yaşadığınızı unutmayın' diye yazdı: 

"Geldik en önemli soruya: Peki borsa bu yıl nasıl bu kadar çok yükseldi? 'Çünkü şirketlerin ciroları, kârları arttı' denebilir. Yüzde 180’lik yükselişin tek sebebi bu mu? Şirketlerin ciroları, kârları geçtiğimiz yıllarda da artmamış mıydı? Borsa neden o zaman bu kadar yükselmemişti?

Bir başka açıklama, dolar bazında Borsa İstanbul’un çok ucuz kalmış olması. BİST 100 Endeksi dolara bölünerek, borsanın dolar cinsinden değeri bulunuyor. Sene başında BİST 100 dolar bazında 1.40 seviyesindeydi. Geçtiğimiz dönemlerde bunun 2-3 katını gördüğü olmuştu…

Evet ama borsanın çok ucuz kaldığı başka dönemler de var. Neden o dönemlerde değil de şimdi rekor kırdı?

Vatandaşı seçim öncesinde dövizden uzak tutmaya yönelik bilinçli bir stratejinin yürürlükte olduğu iddiasını ben de duydum. Komplo teorilerinden hoşlanmam. Ama şüpheci biriyim. Bu iddiayı Ankara’daki kaynaklarıma sordum.

Ankara’da da konuşulduğu cevabını aldım. Bu önemli, çünkü onların kaynağı piyasa değil, yine ekonomi yönetiminde görev yapmış başka isimler.

Eğer yükseliş piyasanın kendi dinamikleri içinde gerçekleşmiyorsa ya da kendi dinamikleri içinde gerçekleşebilecek boyutları aştıysa tecrübeli yatırımcılar seçime hissede/pozisyonda girmek istemeyeceği için rüzgâr bir anda değişebilir.

Paranızı korumaya çalışırken hangi ülkede yaşadığınızı unutmayın."