Borsada küçük yatırımcı nasıl kurtuldu?

Ekonomistler Borsa'daki dalgalanmanın küçük yatırımcıları çok etkilememiş olmasının nedeninin "uzun vadeli yatırım" niyeti olduğunu belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Borsa geçen hafta ciddi dalgalanmalar yaşadı. Yeterli düzeyde yatırım okur yazarlığı olmayan küçük yatırımcıların bu sarsıntılardan ciddi zarar görebileceği iddia ediliyordu.  

Bir haftanın sonunda, Borsa'daki hareketliliği ele alan Kısa Dalga yazarı Mehmet Çetingüleç, düşük fiyattan hisse toplamak isteyenlerin bu kez aradığını bulamadığını ifade etti.

Çetingüleç, "Borsada küçük yatırımcı testereden nasıl kurtuldu?" başlıklı yazısında küçük yatırımcının Borsa'daki tutumunu şöyle değerlendirdi: 

"İlginç olan, yüksek değer kaybına rağmen küçük yatırımcıların beklemeyi başarmasıydı. Bu direnç ve sabır, borsaya yeni girenlerin günlükçü değil uzun vadeli yatırımcı olduğunu gösteriyor.

Yatırımcıların panik olmadığı verilere de yansıdı. Geçen yıl sonunda 4 milyon olan yatırımcı sayısı 2 Şubat gün sonu itibariyle 3 milyon 990 bine geriledi. Sadece 10 bin kişi borsadan çıkmıştı. Ancak 3 Şubat'taki yükseliş sırasında giden 10 bin kişinin geri döndüğü ve yatırımcı sayısının tekrar 4 milyona yükseldiği görüldü. Küçük yatırımcıların borsada kalması paniğin büyümesini önlerken, yüksek fiyattan sattıkları hisseleri düşük fiyattan geri toplamayı planlayanların oyunu bozulmuş oldu. Nitekim testerelerin çalıştığı, endeksin yukarı aşağı hızlı hareketler yaptığı süreçte işlem hacmi düşük kaldı. Küçük yatırımcılar büyük dalgalanmaları şimdilik 'mal kaptırmadan' atlatmış görünüyor.

Peki neden satmadılar?

Yeni gelen yatırımcıların çoğu ilk kez halka açılan şirketlerin hisselerini satın almışlardı. Anlaşılan bu şirketlerin daha fazla prim yapacağını düşünüyorlar.

Ayrıca seçim öncesi hisse senetlerinde yeni bir ralli beklentisi devam ediyor. Bu sabrın altında, hükümetin seçime giderken 4 milyonluk dev bir kitleyi mağdur etmeyeceğine, en azından devlet kontrolündeki hisse senetleri üzerinden endeksi yukarı taşıyacağına olan inanç da var.

Bundan sonra ne olur?

Borsa endeksinin 4 bin 800'lerdeki kritik seviyeyi aşıp 4997'den kapanması önemliydi. Yukarı yönlü ivmelenme için önümüzdeki hafta 5020 ve 5060 seviyelerinin aşılması gerekiyor.

(...)

Borsa İstanbul'da kaba tabiriyle 'keriz silkeleme' seanslarının şimdiye kadar başarılı olamadığını söylemek mümkün. Bundan sonra da benzer denemeler olabilir.

Ancak elinde hisse senediyle düşüşe yakalananlara borsada çok söylenen bir taktiği hatırlatmak gerekir: 'Bekleyen kazanır...'" (HABER MERKEZİ)