Borrell: İsrail, Filistin Yönetimi'ni zayıflatmak için Hamas'ı finanse etti

AB Yüksek Temsilcisi Borrell ve İsrail Başbakanı Netanyahu ile telefonda görüşen ABD Başkanı Biden, Filistin devletinin kurulmasına ve iki devletli çözüme olan desteklerini dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İspanya'nın Valladolid Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, İsrail-Filistin konusuna ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırıları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Reuters'ın haberine göre, Borrell, 19 Ocak Cuma günü yaptığı açıklamada, "Evet; Hamas El Fetih yönetimindeki Filistin Yönetimi'ni zayıflatma amacıyla İsrail hükümeti tarafından finanse edilmiştir" ifadelerini kullandı. Josep Borrell, tek barışçıl çözümün Filistin devletinin kurulmasını içerdiğine dikkat çekerek, "İsrail aksi yönde ısrar etse de biz sadece dış dünyadan empoze edilen iki devletli bir çözümün barış getireceğine inanıyoruz" dedi.

BIDEN, NETANYAHU'YU ARADI: 'AÇIKLAMALARIN YANIT OLARAK YAPILMADI'

İsrail hükümeti, Katar'ın sağladığı finansmana izin vererek yıllardır Hamas'ı desteklemekle eleştirilse de İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, daha önce yaptığı açıklamalarda söz konusu iddiaları reddetmişti. Benzer şekilde, ABD yönetimi de Filistin devletinin kurulmasını içeren iki devletli çözümü savunurken, bu durum ABD-İsrail hattında gerilime sebep olmuştu. İki ülke arasındaki 'iki devletli çözüm' anlaşmazlığı sürerken, dün İsrail Başbakanı Netanyahu ve Başkan Joe Biden bir telefon görüşmesi yaptı. 

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, 19 Ocak Cuma günü iki lider arasında gerçekleştirilen görüşmenin yaklaşık son bir ay içinde yapılan ilk görüşme olduğu belirtildi. Beyaz Saray sözcülerinden John Kirby, basına yaptığı açıklamada, Biden'ın Netanyahu ile 'bir süredir' bir görüşme ayarlamaya çalıştığını aktardı. Kirby, söz konusu görüşmenin, Netanyahu'nun 'Filistin devletinin kurulmasının İsrail'in güvenliğini garanti etmeyeceği' yönündeki açıklamasına yanıt olarak yapıldığı iddiasını ise reddetti. 

'NETANYAHU TÜM İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMLERE KARŞI DEĞİL'

ABD'den yapılan açıklamaya göre, dün yapılan görüşmede, Biden, Netanyahu ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulması için olası çözümleri konuştu. Bu çözüm önerilerinin arasında 'silahsızlandırışmış bir hükümete' giden bir yol da vardı. Beyaz Saray'ın açıklamasında, Biden'ın daha kalıcı bir barış ve İsrail'i tamamen bölgeye entegre etmek için güvenlik vizyonunu ve İsrail'in güvenliğinin garanti edildiği iki devletli çözümü ele aldığı belirtildi.

ABD'li belediye başkanlarıyla görüştükten sonra basına konuşan ABD Başkanı Biden, Netanyahu görevdeyken iki devletli çözümün mümkün olup olmadığına ilişkin soruya, "Hayır, değil" yanıtını verdi. Biden, Netanyahu'nun tüm iki devletli çözümlere karşı olmadığını ifade ederek, bazı Birleşmiş Milletler (BM) üyelerinin askeri güçlerinin olmadığına işaret etti ve diğer iki devletli çözümlerin de mümkün olduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)