Boris Johnson: Rusya'ya NATO'yla ilgili bazı güvenceler vermek istiyoruz

İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan Ukrayna krizinde yumuşama mesajı: NATO'nun özünde bir savunma ittifakı olması nedeniyle Rusya'nın endişeleri temelsiz. Fakat bazı güvenceler vermek istiyoruz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna krizi konusunda ABD ile Rusya arasındaki diplomasinin yoğunlaştığı bir dönemde, İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Moskova'ya 'göz kırptı'. Johnson, sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada, NATO'nun bir savunma ittifakı olduğunu söyleyerek Rusya'ya güvenceler vermek istediklerini açıkladı.

Johnson'ın sözcüsü, "Rusya, NATO'nun potansiyel genişlemesi nedeniyle endişelerini dile getirdi fakat biz, NATO'nun özünde bir savunma ittifakı olması nedeniyle bu endişelerin temel olarak yersiz olduğu konusunda açık olduk. Fakat bu cephede diplomatik teminat vermek için Rusya'yla birlikte çalışmak istiyoruz" dedi.

Bununla birlikte sözcü, "Konu taviz vermekle ilgili değil zira Başbakan ve diğer Batılı liderlerin hepsi, bütün Avrupa demokrasilerinin NATO'ya katılma hakkı olduğunu söyledi" ifadelerini kullandı. 

Batılı ülkeler, Rusya'nın Ukrayna sınırına 100 bini aşkın asker yığarak işgale hazırlandığı iddiasında ısrarcı. Moskova ise işgal planlamadığını, bununla birlikte başta NATO'nun doğuya doğru daha fazla genişlememesi olmak üzere bazı güvenlik garantileri talep ettiğini vurguluyor. (DIŞ HABERLER)