Bolu'da içme suyundan zehirlenen köyde 'kimyasal atık' iddiası

Bolu’da 1 kişinin öldüğü, 140 kişinin de kanlı ishal nedeniyle hastanelik olduğu Yuva Köyü’nde zehirlenme nedeni resmi olarak açıklanmazken, içme suyuna kimyasal atık karışmış olabileceği öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

Ahin Aslan 

BOLU - Bolu merkeze bağlı Yuva Köyü’nde, Kurban Bayramı'ndan bu yana içme suyundan zehirlendiği öne sürülen 141 kişi ateş, ishal, karın ağrısı ve mide bulantısı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Hastalardan 49 yaşındaki Eyüp Ertem hayatını kaybetti, 135 kişi taburcu edildi, 5 kişinin ise tedavisi devam ediyor.

Aralarında çocukların da bulunduğu zehirlenme vakalarının bazılarında hemolitik üremik sendrom (HÜS) hastalığı tespit edildi. Ekipler inceleme için su deposu, şebeke suyu ve gıdalardan numune aldı.

Köydeki tüm şebeke suyu hatlarının boruları değiştirildi, su depoları da tamamen temizlendi. Yapılan temizleme çalışmalarının ardından köye şebeke suyu verilmeye başlandı ancak içme suyu ihtiyacı, tedbir amacıyla dışarıdan getirilen sularla sağlanıyor.

Alınan numunelerin incelenmesi sonucu suda mikroba rastlandı. Ancak mikroba neden olan etkenler ve mikrobun türüyle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

Olayla ilgili Bolu Valiliği tarafından idari ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca adli soruşturma, İçişleri Bakanlığı tarafından derinleştirilerek müfettiş görevlendirildi. Müfettiş incelemesinin raporu sonucunda soruşturma kapsamı Bolu Valiliği'nce genişletildi.

AĞIR TONAJLI ARAÇ GEÇİSİ SIRASINDA PATLADI

İddiaya göre zehirlenme vakalarının ortaya çıkmasından yaklaşık bir hafta önce Beypiliç Fabrikası ve Bolu Çimento Fabrikası’nın kimyasal atıklarını taşıyan ağır tonajlı bir aracın geçişi sırasında, köyün içme suyunun karşılandığı şebeke suyu borusu patladı.

KIRILAN BORU MOLOZLARLA KAPATILDI

Bolu Çimento Fabrikası’nın karşısından bulunan ve kimyasal atık taşıyan araçların temizlendiği araç yıkama işletmesinde çalışan kişiler ve Yuva Köyü muhtarının, kırılan boruyu kendi imkanları ile onararak üzerini molozlarla kapattığı ve yetkililere haber vermediği öne sürüldü.

Öte yandan onarım yapılana kadar patlayan boruya yıkanan araçların suyunun karıştığı iddia edildi. 

TOPRAK VE SUDAN NUMUNE ALINDI

Bolu Cumhuriyet Savcısı'nın, 16 Eylül 2022 tarihinde borunun patladığı bölgeye gelerek İl Özel İdaresi'ne ait bir kepçe ile molozları kaldırttığı, bölgede yaptığı incelemeler sonucu toprak ve su numuneleri aldığı iddia edildi.

ARAÇ YIKAMA YERİ RUHSATSIZ

Bu arada kimyasal atık taşıyan araçların temizliğinin yapıldığı araç yıkama yerinin, Bolu Belediyesi mücavir alanında yer aldığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olduğu ve burada araçların dere suyuyla temizlendiği öne sürüldü. İddialar arasında Bolu Çimento Fabrikası’nın başka fabrikaların atıklarını bünyesinde imha ettiği, atıkları taşıyan araçlarında yine araç yıkama işletmesi tarafından temizlendiği yer alıyor.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Geçtiğimiz günlerde köylülerle yapılan görüşmelerde Kurban Bayramı’ndan birkaç gün önce açıklanmayan bir nedenle köyde su kesintisi yapıldığı söylenirken Bolu Cumhuriyet Başsavcısı'nın 19 Eylül Pazartesi günü konuya ilişkin basın açıklaması yapması bekleniyor.

Etiketler Bolu köy zehirlenme