Bolşoy Tiyatrosu savaş karşıtlarının yönettiği oyunları kaldırıyor

Moskova'nın ünlü Bolşoy Tiyatrosu, Ukrayna savaşına karşı açıklamalar yapan Kirill Serebrennikov ve Timofey Kulyabin'in yönettiği oyunların gösterimlerini iptal etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın başkenti Moskova'daki tarihi Bolşoy Tiyatrosu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e muhalefetiyle bilinen ve Ukrayna savaşına karşı çıkan iki ismin yönettiği oyunları gösterimden kaldırdı. 

Fransa merkezli AFP'nin haberine göre, Bolşoy'da Kirill Serebrennikov'un yönettiği, Sovyet bale sanatçısı Rudolf Nureyev'in hayatını anlatan Nureev isimli gösteri iptal edildi. Habere göre, "Nureev" yerine Ermeni Sovyet bestecisi Aram Khachaturyan'ın bestelediği "Spartakus" balesinin gösterime alındığı duyuruldu. Bolşoy, geçen ay Spartakus bale gösterimini gerçekleştirerek gelirlerin Ukrayna'da ölen Rus askerlerin ailelerine bağışlanacağını duyurmuştu.

Tarihi tiyatroda iptal edilen diğer oyun ise Timofey Kulyabin'in yönettiği bir opera buffa olan "Don Pasquale" oldu. Habere göre, İtalyan besteci Gaetano Donizetti'nin oyunu yerine bir diğer İtalyan besteci Gioachino Rossini'nin "Sevilla Berberi" operası perdeye konuldu. 

Bolşoy Tiyatrosu sözcüsü Katerina Novikova, AFP'ye yaptığı açıklamada konuya ilişkin resmi bir açıklamaları olmadığını belirtti. 

'ÖZGÜRLÜĞE DUYULAN ÖZLEM'

Serebrennikov, AFP'ye yaptığı açıklamada, "Nureev" oyunuyla ilgili "Bu bale, insanın özgürlüğe duyduğu özlemle ilgili, yaratma ve yaşama özgürlüğü" dedi. "Nureev halihazırda Bolşoy sahnesi için uygunsuz. Rahatsız sanatçılardan korkuyorlar. Avrupa'da Rus kültürünün iptalinden bahsediyorsunuz. Rusya da kendi kültürünü iptal ediyor" tepkisi verdi. 

Serebrennikov geçen ay Berlin'de AFP'ye yaptığı açıklamada, Ukrayna savaşıyla ilgili "korku, üzüntü, utanç ve acı" hissettiğini söylemişti. Haberde, 52 yaşındaki tiyatro yönetmeninin 2020 yılında da Putin'e muhalefeti nedeniyle Rusya'nın ünlü avangart tiyatrosu Gogol Center'da "zimmete para geçirmek" ile suçlandığı da hatırlatıldı. 

BAŞ BALERİN İSTİFA ETMİŞTİ

Bolşoy'da oyunu iptal edilen bir diğer tiyatro yönetmeni Kulyabin de Ukrayna savaşına karşı çıkan açıklamalarda bulunmuştu. Bolşoy Tiyatrosu'nun baş balerini Olga Smirnova da istifa ettiğini duyurmuştu. Smirnova, "Bütün hücrelerimle savaşa karşı çıkıyorum” diyerek Hollanda Ulusal Balesi’ne katılmıştı. (DIŞ HABERLER)