Bolsonaro'ya aşı kuyruğunda sürüngen kostümlü protesto viral oldu

Brezilyalılar, Devlet Başkanı Bolsonaro'nun kötü pandemi yönetimini ve aşıları sorgulamasını protesto etmek için aşı kuyruklarına 'sürüngen' kılığında gidiyor. Bir video, TikTok'ta viral oldu.

Fotoğraflar: The Guardian
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da korona virüsü salgınını hafife alması nedeniyle 545 binden fazla insanın ölümünün sorumlusu olarak görülen Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, aşı kuyruklarında da protesto ediliyor. Birçok Brezilyalı, Bolsonaro'nun geçen sene 'Pfizer aşısının insanı timsaha dönüştürebileceğini' iddia etmesine atıfla, aşı kuyruklarına sürüngen kostümleriyle gidiyor.

BİLİMİ VE TIBBI SİMGELEYEN YILAN

Salgında 37 yaşındaki eniştesini kaybeden Klinger Duarte Rodrigues'in, Amazon'a özgü bir boa yılanı kılığında ve Bolsonaro'nın görevden alınması çağrısında bulunan bir pankartla aşı yaptırdığı video da, TikTok'ta 6 milyondan fazla kez izlenerek viral oldu. 27 yaşındaki Rodrigues, ilk doz aşısını yaptırırken giydiği kostümün yerlilerin dilinde 'sucuri' olarak anıldığını, bilimi ve tıbbı simgelediğini söyledi.

'AŞIDA HIZLI DAVRANILSAYDI, BİRÇOK KİŞİ HÂLÂ BİZİMLE OLURDU' 

Brezilya'nın salgından en çok etkilenen eyaletlerinden Amazonas'ın Manaus kentinde yaşayan Rodrigues, "Eğer hükümet aşı almak konusunda daha hızlı davransaydı, birçok kişi hâlâ bizimle olurdu" dedi. Rodrigues, Manaus'ta oksijen sıkıntısının yaşandığı ve insanların boğularak öldüğü salgın sırasında çok acı ve üzücü bir atmosfer yaşandığını anlatarak, "Bu pandemiden çıkmanın en iyi yolu aşı yaptırmak" diye konuştu. Rodrigues'in Bolsonaro'yu sürüngen kılığında protesto edip dans ederek aşı yaptırdığı görüntüler 6.4 milyondan fazla kez izlendi.

'BU BAŞKANIN NE YAPTIĞINI UNUTAMAYIZ'

The Guardian gazetesi, birçok Brezilyalının da aşı yaptırmaya Brezilya'ya özgü büyük bir timsah olan 'jacaré' kılığında geldiğini yazdı. Bu kostümle aşı yaptıran 60 yaşındaki Leila Fernandes, "Kayınvalidemi, yeğenimin eşini ve birkaç yakın dostumu kaybettim. Sevdiği birini kaybetmemiş bir aile bulmanız zor. Bu başkanın ne yaptığını unutamayız. Ölümden kaçabilecek ama başkanın dayatmaları nedeniyle ölen o kadar Brezilyalı toprağa verildi ki" diye tepki gösterdi. Fernandes, Bolsonaro'nun Covid'e karşı eyalet yönetimlerinin önlem almasını engellemesini 'iğrenç' diye niteleyerek, "Kostümüm, dehşetimi ifade etmenin bir yoluydu" ifadelerini kullandı.

Covid-19'u 'ufak bir grip' diye niteleyen ve ekonomiye öncelik vererek sokağa çıkma kısıtlamalarına karşı çıkan Bolsonaro, Aralık 2020'de yaptığı açıklamada da aşıların etkisini sorgulamıştı. Brezilya Devlet Başkanı kinayeli bir şekilde, 'Pfizer/BioNTech aşısının insanları timsahlara ya da sakallı kadınlara dönüştürebileceğini' söylemişti. (DIŞ HABERLER)