Böke'den neoliberalizm eleştirisi: Ekonomilerimizi yeniden inşa etmeliyiz

Selin Sayek Böke, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde yaptığı konuşmada neoliberalizmin demokrasileri yıkan bir hale dönüştüğünü savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Milletvekili Selin Sayek Böke, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nde "Demokrasiyi inşa etmek ve korumak için neoliberal ekonomik düzeni değiştirmek zorundayız" sözleriyle başlayan bir konuşma yaptı. Selin Sayek Böke konuşmasında, neoliberalizmin demokrasileri yıkan bir hale dönüştüğünü savundu.

Demokrasiyi korumak için ekonomik düzeni tekrar inşa etmek gerektiğini söyleyen CHP’li Böke "Sosyal ve ekonomik haklarımızı güvence altına aldığımız, insanların kendini dahil hissettikleri 'öteki'ye kızmadıkları, kapsayıcı bir düzenle hepimizin dahil olduğu bir şekilde ekonomilerimizi yeniden inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Demokrasi krizleriyle beraber yaşanan ekonomik krizlerin tekrar ettiğini vurgulayan Böke, sorunun çözümünün düzeni belirleyen politikacılarda olduğunu söyledi. Politikacılar için, "Politik tercihlerimiz değişirse düzen de değişir" diyen Böke "Düzeni değiştirsek demokrasilerimizdeki yıkımı durdurabilir, hep birlikte refaha kavuşabiliriz" dedi.

Temel insan haklarının korunmadığı düzenlerin demokratik krize yol açtığını söyleyen Böke, “Neoliberal model eğitim, elektrik, telekomünikasyon, sağlık gibi temel insan haklarıyla ilgili kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini içeren mali ve ekonomik politika tercihleri ile temel ekonomik ve sosyal hakların kullanılamadığı düzenleri dayatır. Oysa bu alanlar kar arayışında olanların ellerine bırakılamaz. Bunlar bizim temel haklarımızdır” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)