Boğaziçi'nde yeni yönetmelik: Öğrenciyi yurttan atmak 'kayyımın takdirine' kaldı

'Kayyım yönetimi'ndeki Boğaziçi'nin yurtlar yönetmeliği değişti: Öğrenciler sosyal medya paylaşımları, eylem ya da içki içmek-bulundurmak gerekçesiyle yönetiminin 'takdiri'yle yurttan atılabilecek...

Boğaziçi hocalarının kayyım yönetimine karşı direnişi de 788’inci gününe girdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle, kayyım yönetimindeki Boğaziçi Üniversitesi'nin 20 Eylül 2007‘den beri yürürlükte olan yurtlar yönetmeliği kaldırıldı.

Diken'den Mehmet Baran Kılıç'ın haberine göre, gün içinde üniversitenin yurtlarla ilgili internet sitesinde yeni yönetmelik yayınlandı.

Maraş Depremi'nin ikinci gününde yani 8 Şubat‘taki üniversite yönetim kurulu kararıyla kabul edilen yeni yönetmelikte dikkat çeken değişiklikler bulunuyor. Özellikle muhalif öğrencilerin ucu açık ifadelerle yurtlardan atılmasının önü açılıyor.

CEZADA MUĞLAK İFADELER: BENZER DAVRANIŞLARDA BULUNMAK... 

Habere göre eski yönetmelikte uyarı, kınama, yurttan uzaklaştırma ve çıkarma olarak dört çeşit ceza ve bu cezaların karşılığı davranışlar bulunuyordu. Yeni yönetmeliğin düzeni de bu şekilde ama eskiye nazaran muğlak.

Yönetmelikteki her cezanın sonuna “Yukarıda sayılan fiil ve hallere benzer davranışlarda bulunmak” maddesi eklenmiş, yani yönetimin ‘takdiriyle’ her türlü davranışa ceza verilebilir.

'SOSYAL MEDYA' MADDESİ

Önceki yönetmelikte olmayıp yeni yönetmelikte yurttan atılma sebebi olarak gösterilen en dikkat çeken maddelerden biri şöyle: “Basın, sosyal ve görsel medyada diğer öğrencilere, personele, kurum veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile yöneticilerine hakaret etmek veya aleyhinde gerçeğe aykırı beyanlarda bulunmak…”

YÜRÜYÜŞ, FORUM DİRENİŞ DE İÇKİ İÇMEK DE ATILMA NEDENİ

'Kayyım rektör' protestolarının devam ettiği Boğaziçi'nin yeni yönetmeliğinde eylemler de yurttan atılma sebebi: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasasında ifadesini bulan niteliklerine aykırı miting, forum, direniş, yürüyüş, boykot, işgal gibi ferdi veya toplu eylemler düzenlemek, düzenlenmesini teşvik etmek, düzenlenmiş bu gibi eylemlere katılmak veya katılmaya zorlamak…”

Eski yönetmelikte cezası kınama olan yurtta ‘alkollü içki’ kullanmanın veya bulundurmak da 'atılma' sebebi oldu. Yeni yönetmeliğe göre sadece yurtta değil, okul sınırları içerisinde içki içmenin cezası yurttan atılma. (HABER MERKEZİ)