Boğaziçi'nde rektöre tepki: Atamayla değil seçimle gelmeli

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü'ne dışarıdan atanan ve daha önce AK Parti'den milletvekili adayı olan Melih Bulu'ya öğrencilerin ardından öğretim üyelerinden de tepki geldi. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri tarafından yapılan açıklamada, üniversiteler ve bilimsel özerklik için akademik yöneticilerin atamayla değil, seçimle belirlenmesi çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Boğaziçi Üniversitesi, Beykoz Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi’nin rektörleri değişti. 2002 yılından bu yana AK Parti içinde çeşitli görevlerde yer alan ve son olarak İstanbul 1’inci Bölge’den milletvekili aday adayı olan Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanması tartışmaları da beraberinde getirdi. 

Melih Bulu

12 EYLÜL DARBESİNDEN SONRA İLK KEZ KURUM DIŞINDAN REKTÖR ATANDI

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri olarak yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

Kabul Etmiyoruz, Vazgeçmiyoruz!

1 Ocak 2021 gece yarısı, 1980’lerin askerî vesayet rejiminden sonra ilk kez üniversitemize kurum dışından bir rektör atanmıştır. Bu durum 2016’dan bu yana ağırlaşarak sürmekte olan, rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz. Üniversite senatomuzun 2012 yılında kabul ettiği aşağıdaki ilkelerden vazgeçmiyoruz:

Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş̧ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

Üniversitemizin tüm bileşenleri ile birlikte bu ilkelerin takipçisiyiz.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri

ÖĞRENCİLER: KAYYIM REKTÖR İSTEMİYORUZ

Atamaya öğrencilerden de tepki geldi. Twitter’da açılan #KayyumRektörİstemiyoruz etiketiyle binlerce tepki mesajı paylaşıldı. Atamaya tepki gösteren öğrenciler, “Demokratik süreçleri tanımadan atanan yandaş rektörleri kabul etmiyoruz” dedi. 

DAHA ÖNCE DE SEÇİME KATILMAYAN ÖZKAN REKTÖR OLARAK ATANMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce de Boğaziçi'nde seçime katılmamasına rağmen Mehmed Özkan'ı 12 Kasım 2017'de rektör olarak atamıştı. Özkan, mezuniyet törenlerinde öğrenciler tarafından protesto edilmişti.

Halen eski AK Parti milletvekili Necdet Ünüvar Ankara Üniversitesi’nde, eski AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Cevdet Erdöl İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak Ege Üniversitesi’nde, eski AK Parti İzmir Milletvekili Nükhet Hotar ise 9 Eylül Üniversitesi’nde rektör olarak görev yapıyor.
(HABER MERKEZİ)