Boğaziçi'nde kadrosu yenilenmeyen Dr. Tolga Sütlü: Kayyım yeni faza geçti

Boğaziçi Üniversitesi'nde kurul kararlarına rağmen sözleşmesi yenilenmeyen Dr. Öğretim Üyesi Tolga Sütlü, rektör Naci İnci’yi işaret etti: Asıl sebep sesi çıkanları tek tek susturmak istemesi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde Doktor Öğretim Üyesi (eski adıyla Yardımcı Doçent) kadrosunda görevli Tolga Sütlü, rektör Naci İnci tarafından geçtiğimiz gün ataması yenilenmeyerek görevinden uzaklaştırıldı.

Yardımcı doçent kadrosunda yasa gereği atamalar 3 yıl süreyle yapılıyor, bu süre sonunda kadronun devam edebilmesi için yeniden atama yapılması gerekiyor. 3 yıllık süresi eylül ayında dolan Dr. Öğretim Üyesi Sütlü’nün çalışmaları üniversite dışından akademisyenlerin de dahil olduğu bir jüri kurulu tarafından kabul edildi ve hem bölüm kurulundan hem de fakülte yönetim kurulundan sözleşmesinin uzatılması kararı çıktı ancak kanunen son yasal merci olan rektör Prof. Dr. Naci İnci, kurul kararlarına rağmen sözleşmeyi yenilenmeyeceğini bildirdi.

Rektörlüğün yaklaşık 1 aydır imza sürecini beklettiğini belirten Sütlü karara ilişkin Gazete Duvar’a yaptığı açıklamada, ‘’Akademik bir sebep yok, hakkımda çıkan yalan haberlerden kaynaklı alınan bir karar var. Ortada bir suç yok. Akşam ve Yeni Şafak Gazeteleri’nde hakkımda çıkan haberler yalandır. Uyarı niteliğinde bir ceza var. Bunu iş başvurusunda üniversiteden sakladığımı iddia ediyorlar. Bu da doğru değil. İşe alınma sürecinde bu konu bölümde görüşüldü ve gerekli bilgileri zaten iletmiştim. Ayrıca ben kendim bu haberlerin tekzip edilmesi için rektörlüğe başvurdum ama beni dikkate bile almadılar" dedi.

'ASIL SEBEP KENDİ KADROSUNU KURMAK İSTEMESİ'

Hakkında çıkan haberlerin bahane edildiğini belirten Sütlü, "Asıl sebep sesi yüksek çıkanları tek tek susturmak istemeleri. Kamuoyuna yansıyacak başka benzer olaylar da olacaktır. Bana yapmış oldukları bu olay ile diğer tüm yardımcı doçent kadrosundakilere göz dağı vermiş oldular. Kontrol etme, otoritesini kurma çabası var. Bu arada uzaklaştırmak istediği herkesi de uzaklaştırarak kendi kadrosunu kuruyor" ifadelerini kullandı.

‘BU OLAYLA YENİ FAZA GEÇTİLER’

Direnişin başından beri doktor öğretim üyesi kadrosunda olan bir hocanın atamasının yenilenmemesinin ilk defa yaşandığını söyleyen Sütlü, kayyım rektörün bu uygulama ile yeni faza geçtiğini belirtti. Sütlü, "Daha önce yabancı öğretim üyelerine benzer uygulamalar yaptılar ama onların senelik sözleşmeleri var. Emekli olup ders vermeye devam eden hocaları da uzaklaştırdılar. Öğretim görevlisi kadrosunda olan Can Candan gibi hocalarımıza yaptılar. Benim özelimde yapılan bu uygulama, yeni bir faza geçtiklerini gösteriyor" dedi.

"Bundan sonra buna benzer olaylara daha çok tanık olacağımızı düşünüyorum" diyen Sütlü, "Boğaziçi’ni yönetemiyorlar. Dışarıya her ne kadar yansımıyor olsa da Boğaziçi var gücü ile direniyor. Çok az zamanlarının kaldığının da farkındalar. O yüzden yapabildikleri her şeyi kanun tanımadan yapmaya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

Sütlü sözlerini şöyle tamamladı:

"Ben haklı olduğumu biliyorum ve onlar da kanunsuz işler yaptıklarını biliyorlar. Bunu eninde sonunda mahkemeden döndüreceğimi de biliyorlar, şimdi kendilerini küçük bir zafer kazanmış gibi görüyorlar. Daha fazla direnmeye devam edeceğim, bunun için daha çok vaktim olacak."

Akşam ve Yeni Şafak Gazeteleri, "yapay organ nakli vaadiyle hem akademi dünyasını hem de hastaları dolandıran Paolo Macchiarini isimli cerrahın çalışmalarının Türkiye ayağını yöneten akademisyenin" Tolga Sütlü olduğunu iddia etmişti. Her iki gazetede de Tolga Sütlü'nün doktora çalışmalarını yaptığı sırada Yeşim Çetir'in ölümüne neden olduğu iddialarını ortaya attı.

Tolga Sütlü yapılan soruşturmada savunmasını yapmış, suçlu bulunmamış ve herhangi bir yaptırım uygulanmamıştı. Sadece uyarı cezası almıştı. Aynı soruşturmada aynı uyarı cezasını alan hocası Evren Alıcı, halen Karolinska Enstitüsü’nde profesör olarak görevine devam ediyor.