Boğaziçili hocalar, Melih Bulu'nun atamasının iptal edilmesi için Danıştay’a başvurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Melih Bulu'yu rektör olarak atadığı günden bu yana öğrencileriyle birlikte direnen Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Danıştay'a başvurdu. Dilekçelerinde “Yapılan atama işlemi, Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı bir işlemdir” diyen 70 akademisyen atama kararının iptal edilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Boğaziçi Üniversitesi'nin 'kayyum rektör'ü Melih Bulu'ya karşı protestolar sürerken, her gün rektörlük binasına dönerek nöbet eylemlerine devam eden akademisyenler, atamayı Danıştay’a taşıdı. 70 akademisyenin yaptığı dava başvurusunda Melih Bulu’nun atamasının iptali talep edildi.

Boğaziçili akademisyenlerin Danıştay’a verdiği dilekçede “Yapılan atama işlemi, Anayasal ilkeler ve kurallarla bağdaşmaktan uzak, hukuka aykırı bir işlemdir... Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kullanılan takdir yetkisi maalesef kamu yararının aleyhine ve atama işleminin oluşturacağı etki gözetilmeden kullanılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

SİYASİ PARTİ ÜYESİ REKTÖR

Dilekçede, Melih Bulu’nun siyasi geçmişine de dikkat çeken 70 akademisyen Yükseköğretim Kanunu’ndaki “(Siyasi parti üyesi olan) öğretim elemanları, Yükseköğretim Kurulu ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu üyesi, rektör, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürü ve bölüm başkanı olamazlar, onların yardımcılıklarına seçilemezler” şartını hatırlattı. Diğer bazı üniversitelerin rektörleri hakkında da bilgilerin verildiği başvuru dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

“Eski AK Parti milletvekili Necdet Ünüvar Ankara Üniversitesi’nde, eski AK Parti Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AK Parti İstanbul Milletvekili Cevdet Erdöl İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde, eski AK Parti Edirne Milletvekili Necdet Budak Ege Üniversitesi’nde, eski AK Parti İzmir Milletvekili Nükhet Hotar ise 9 Eylül Üniversitesi’nde rektör olarak görev yaptığı öğrenilmiştir.

Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan atama üniversite özerkliğiyle tam bir çelişki içindedir. Anayasal düzeyde teminat altına alındığı ve uluslararası sözleşmelerle taahhüt altına girildiği üzere, üniversitelerin kurumsal ve bilimsel özerkliğinin korunması kamu otoritesinin yükümlülüğüdür. KHK ile normlar hiyerarşisine aykırı şekilde yapılan düzenleme ise bu yükümlülüğün tam tersini ifade etmektedir.

Sözü uzatmadan söylenecek şey, ülkemizin, kamu üniversitelerimizin ve dolayısı ile Boğaziçi Üniversitemizin bu şekilde yapılan bir atamayı hak etmediğidir. Maalesef, Boğaziçi Üniversitesi’nde yeterliliği olan bu kadar çok sayıda Profesör varken yukarıda izah ettiğimiz üzere siyasi kimliği ortada olan, üniversite teamülleri gereği bırakınız rektörlüğü, üniversiteye akademisyen olarak kabulü mümkün olmayan Sayın Prof. Dr. Melih Bulu’nun atanması kararının gerek atama yönteminin Anayasaya aykırı oluşu gerekse, kullanılan takdir hakkının kamu yararı hilafına oluşu gerekçeleri ile iptali gereklidir.” (HABER MERKEZİ)