Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri: Senatonun bu şekilde gaspı ülke geleceğinin gaspı

Üniversite senatosunda mükerrer oy kullanılmasına tepki gösteren akademisyenler, “Gayrimeşru uygulamayla atanmış yönetim seçilmiş senatörlerimizin ve üniversitemizin iradesini hiçe saymıştır.” dedi.

Fotoğraf: Can Candan
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi'ne AK Partili Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasını protesto eden akademisyenlerin protestosu devam ediyor.

Eylemlerin 173. gününde olan ve rektörlüğe sırtlarını dönerek başlattıkları nöbeti 118. kez gerçekleştiren akademisyenler, “Atanmış yönetim üniversitemizin yıllar içinde elde ettiği kurumsal kazanımları tahrip etmeye devam ediyor. 2016'dan bu yana şiddetsiz ve cinsel tacizsiz bir kampüs için çalışan Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü'nün yokluğu üniversitemize geri dönülemez zararlar vermekte. Tıpkı yarı zamanlı ve emekli hocalarımızın işlerine son verildiği gibi Citök koordinatörü Cemre Baytok da ideolojik nedenlerle Ofis Koordinatörlüğü görevinden uzaklaştırılmıştır” dediler.

Toplumsal cinsiyet temelli taciz ve şiddet konusunda uzmanlaşmış bir çalışan olan Cemre Baytok’un uzaklaştırılmasının, cinsel taciz ve şiddet konusunda bilgilendirici ve önleyici çalışmaların durması anlamına geldiği belirtilen açıklamada, “Dolayısıyla tacize uğramış kişilere, doğru yönlendirme yapılamamakta ve nihayet kampüste taciz ve şiddete davetiye çıkarılmaktadır. Cinsel tacizi önleme koordinasyon ofisinin işlevsizleştirilmesi, amacından saptırılması kabul edilemez” denildi.

Üniversite senatosunda çoğunluğu sağlamak için mükerrer oy kullanıldığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

SENATOMUZ GASP EDİLDİ: 23 Haziran 2021 Çarşamba günü gerçekleşen Senato toplantısında senatomuz gasp edildi. Atanmış yönetim, senatörlerimizin kuvvetli itirazlarına rağmen oy çokluğunu sağlamak amacıyla mükerrer oy kullandı. Bu gayrimeşru uygulamayla atanmış yönetim seçilmiş senatörlerimizin ve üniversitemizin iradesini hiçe saymıştır.

TEPKİ OLARAK BİR ADAY DIŞINDA TÜMÜ ÇEKİLDİ: Altı buçuk saat süren senato toplantısının ilk gündem maddesi, Üniversite Yönetim Kurulu (ÜYK) temsilcisi seçimiydi. Seçilmiş senatörlerimiz yaklaşık iki saat boyunca atanmış yönetimin mükerrer oy yoluyla ÜYK temsilcisini belirleme teşebbüsüne karşı çıktılar. Ancak atanmış yönetimin bu gayrimeşru yolu dayatması üzerine, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü atanmış müdürü Haluk Özener hariç diğer adaylar bu durumu protesto ederek adaylıktan çekildi, senatörlerimiz ise oy vermeyi reddetti. Böylelikle tek aday olarak kalan Haluk Özener bu usulsüz seçimle ÜYK üyesi olarak belirlenmiş oldu.

'YÖNETİM KARAR ÇIKMAZSA HOCAYI İSTEDİĞİMİZ GİBİ ALIRIZ' DEDİ: Seçilmiş senatörlerimiz, gündemdeki bir diğer madde olan bir gecede kurulan Hukuk Fakültesinin atama yükseltme kriterlerinin görüşülmesine karşı çıktı. Senatörlerimiz yeni kurulan fakülteler hakkında davalar olduğunu, eğer gündeme gelecekse öncelikli olarak bu konuda raporlar hazırlanması gerektiğini, bu konunun ancak birimlerde görüşülerek senatoya gelebileceğini belirtti. Buna karşılık atanmış yönetim, gerekirse YÖK’ün asgari kriterleri ile öğretim üyesi alınabileceğini, "Eğer buradan karar çıkmazsa, biz hocayı istediğimiz gibi alırız" diyerek ifade etti. Üniversitemiz kriterlerinin son derece açık ve net olduğunu, bu kriterlerden feragat edilemeyeceğini, bunun üniversitedeki eğitim ve araştırma kalitesini olumsuz etkileyeceğini beyan eden senatörlerimizden bazıları toplantıyı terk ettiler. Senatonun aynı gündemle gelecek hafta toplanmasına karar verilmesi ile toplantı sonlandı.

SADECE AKADEMİK ÖZGÜRLÜĞÜN DEĞİL ÜLKE GELECEĞİNİN GASPI: Bir kamu üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi Senatosunun bu şekilde gaspı, bizler için sadece akademik özgürlük ve özerkliğin değil, ülkenin geleceğinin gaspıdır. Tam da bu nedenle bir kez daha özgür ve özerk üniversite idealini destekleyen herkesi, mücadelemize destek vermeye, ülkemizin gençlerinin geleceğinin karartılmaması için bizimle birlikte Boğaziçi Üniversitesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz.

SEÇİLMİŞ MÜDÜRLER VE DEKANLAR BİR AN ÖNCE ATANMALI: Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ve Yabancı Diller Yüksek Okulu da dahil olmak üzere üniversitemizdeki tüm birim, fakülte ve enstitülerin müdür ve koordinatörleri seçimle göreve gelmelidir. Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Fen Bilimleri Enstitüsü müdürlerimiz ve Mühendislik Fakültemizin seçilmiş dekanı bir an önce görevlerine atanmalıdır.

ATANMIŞLARIN İSTİFASINI TALEP EDİYORUZ: Bir kez daha atanmış Melih Bulu, Gürkan Kumbaroğlu, Naci İnci, Fazıl Önder Sönmez’in, bir gecede kurulan Hukuk Fakültesi’ne atanmış Selami Kuran, görevlendirilmiş Muzaffer Eroğlu ve usulsüzce ÜYK’ya seçilmiş Haluk Özener’in istifasını talep ediyoruz. Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz! (HABER MERKEZİ)