Boğaziçi protestolarına katılan öğrencilere bu kez de sosyal mesafe cezası

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan rektör Melih Bulu'yu protesto eden İzmir Üniversite Dayanışması'nın ilk eylemine katılan öğrencilere maske ve sosyal mesafe cezası kesildiği ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - Boğaziçi Üniversitesi’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Melih Bulu’yu rektör ataması ülke genelinde tepkilere neden olmuş, birçok kentte üniversite öğrencileri ve akademisyenler atamayı protesto etmişti. İzmir'de de 'kayyum rektörlere' karşı üniversite öğrencileri tarafından kurulan İzmir Üniversite Dayanışması ilk olarak 11 Ocak günü Ege Üniversitesi önünde basın açıklaması düzenledi.

Kentte daha sonra düzenlenen birçok protesto eylemi polis saldırılarına sahne olurken, müdahale edilmeyen İzmir Üniversite Dayanışması'nın ilk eylemi ile ilgili ise açıklamaya katılan 10'a yakın öğrenci hakkında 900 TL maske ve sosyal mesafe cezası kesildiği ortaya çıktı. Bornova Kaymakamlığı tarafından kesilen cezanın tebligatı ellerine ulaşan öğrenciler yaşanan durum karşısında şaşırırken, gönderilen tebligatta İl Hıffızaha Kurulu'nun 2020/75 sayılı kararı gerekçe gösterilerek, "Covid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafe kuralı ihlali" suçunun işlendiği belirtildi.

'MASKE VE MESAFEYE DİKKAT ETTİK, KOLLUK KUVVETLERİ ETMEDİ'

Gazeteduvar'a ulaşan öğrenciler, Boğaziçi eylemlerinde özellikle kolluk kuvvetleri tarafından birçok hukuksuzluk yaşatıldığını ifade ederek, AK Parti'nin gerekli ekipmanları sağlamadığını bu nedenle de öğrencilere kesilen maske cezalarının hükümsüz sayıldığını düşündüklerini aktardı. Öğrenciler şu ifadeleri kullandı:

"Protestoları sabote etmeye çalışıyorlar. İlk günkü Boğaziçi eylemlerinden beri kendi imkanlarımızla maske ve fiziksel mesafeye dikkat ediyoruz. Tam tersi kolluk kuvvetlerinin müdahale ve gözaltı işlemleri sırasında bunları ihlal ettiği noktalar var. Bunlara kendileri yol açıyor. Filistin meselesinde sokağa dökülen gruplara yönelik maske ve mesafe cezası uygulandığını duymadık. Sol, sosyalist kesimleri böyle şeylerle yıldırmaya çalışıyorlar. Kaldı ki zaten Boğaziçi eylemleri nedeniyle birçok öğrenci hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma açacak öğrenci kalmayınca maske mesafe cezalarına döndüler."

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi'ne Melih Bulu'nun atanmasının ardından İzmir'de üniversite öğrencileri, akademisyenler, üniversite personelleri ‘İzmir Üniversite Dayanışması’nı kurdu. ‘İzmir Üniversite Dayanışması’ ilk eylemini kentteki üniversitelerden onlarca öğrenci ile akademisyenlerin katılımıyla Ege Üniversitesi'nde gerçekleştirdi. Eylemde açılan ‘Ne sen rektörsün, ne de ben terörist’ pankartıyla Boğaziçi’ne destek mesajı gönderilirken, açılan pankart özellikle sosyal medyada gündem oldu.