Boğaziçi önergesi işkence iddiaları kaba bulunduğu için reddedildi

HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Boğaziçili öğrencilerin gözaltına alınmaları sırasında dile getirilen işkence iddialarını soru önergesi olarak Meclis'e sundu. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, işkence iddialarının anlatıldığı bölümlerin 'kaba ve yaralayıcı' olduğu gerekçesiyle önergeyi iade etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 5 Ocak'ta gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin emniyette maruz kaldığı uygulamaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu. 17 kişinin gözaltına alındığı sırada öğrencilerin ters kelepçe uygulamasıyla karşılaştıkları, öğrencilerin evlerinin kapılarının kırıldığı, gözaltına alınan öğrencilerden iki kişinin çıplak aramaya maruz kaldığını ve bu işlemler sürerken bir öğrencinin cinsel içerikli tehditler aldığı iddialarını soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop ise önergeyi iade etti.

ÖNERGENİN İADE GEREKÇESİ: KABA VE YARALAYICI

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, önergeyi 'Kaba ve yaralayıcı' bulduğu gerekçesiyle iade etti. Şentop söz konusu 'kaba ve yaralayıcı' ifadelerin önergeden çıkarılması halinde işleme alınacağını belirtti.

Şentop'un önergeyi iade etmesine gerekçe gösterdiği bölüm ise şöyle: “Gözaltına alınan öğrencilerden olan Havin Özcan, serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamada, “Tacize uğradım arkadaşımla beraber. Sonrasında hukuksuz bir şekilde ters kelepçe yapıldı. Sürekli bileklerimiz sıkıldı, ama doktorlar bilerek muayene tutanaklarına yazmadılar. Sonra İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde nezarethaneye getirildiğimizde, 5 polis gelip beni tecavüzle test ettiler. 'Jop'u nerene sokayım?', 'gerçi sen ondan da zevk alırsın' gibi şeyler söylediler. Çıplak aramaya dayatıldım zorla. Yerlerde avuçlanarak ellendim. İki gün sonra hastaneye gittiğimizde tekrar bir polis bize 'size jopu sokacağım' dedi. Kamera kayıtlarında var hepsi." 

İADE EDİLEN ÖNERGEDE YER ALAN SORULAR...

İade edilen önergede ise yer alan sorular ise şöyle:

1. 5 Ocak 2021 tarihinde, İstanbul’da ev baskınları ile gözaltına alınan 17 öğrencinin gözaltı gerekçesinin, Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanmasını protesto etmek için 4 Ocak 2021 tarihinde kampus önünde yapılan basın açıklamasına katılmaları olduğu iddiası doğru mudur? Eğer bu gerekçe doğruysa Anayasal bir hak olan protesto hakkı nasıl gözaltı ile sonuçlanmıştır?

2. 5 Ocak 2021 tarihinde, İstanbul’da ev baskınları ile gözaltına alınan 17 öğrencinin, polis aracına bindirilirken ters kelepçe takılarak yere yatırıldığı, fiziksel şiddete maruz kaldığı ve uzun namlulu silahların kafalarına dayandığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa fiziksel şiddet, ters kelepçe ve kötü muamele uygulayan kamu görevlileri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

3. 5 Ocak 2021 tarihinde İstanbul’daki ev baskınları sırasında kamu görevlileri tarafından mala ve mülke zarar verildiği iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa mala ve mülke zarar veren kamu görevlileri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

4. Gözaltına alındıktan sonra Roni Ditın Gören, Ferhat Can ve Havin Özcan isimli öğrencilere polis tarafından zorla çıplak arama yapıldığı iddiaları doğru mudur? Eğer bu iddialar doğruysa çıplak arama yapan personeller hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

5. Eğer bu iddialar doğruysa Anayasa madde 17’ye aykırı davranan personeller hakkında ne gibi işlemler yapılacaktır?

6. Gözaltındaki öğrencilere yönelik kötü muamele, tecavüz tehdidi, fiziksel ve sözlü taciz iddiaları doğru mudur? Doğru ise ilgililer hakkında yasal işlem yapılmış mıdır?

7.İşkence iddiaları doğruysa işkence ve kötü muamele suçunda zaman aşımı olmamasına rağmen bunu uygulayan personel cesareti kim ya da kimlerden aşılmaktadır?

8.İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’nde çalışan personellerin kötü muameleleri ve işkencelerle ilgili Bakanlığınıza ulaşmış bir şikâyet var mıdır? Eğer şikâyet varsa bu şikayetler sonucunda soruşturma açılmış mıdır?

9. Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır? Bakanlığınız, bu konu hakkında bir inceleme başlatmış mıdır?

10. Son 5 yılda, kaç yurttaştan gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı yönünde şikayetler alınmıştır?

11. Son 5 yılda, hakkında işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma açılan ve işten atılan personel sayısı kaçtır? 

NE OLMUŞTU?

Boğaziçi Üniversitesi'ne Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atanan Rektör Melih Bulu'yu protesto eden öğrencilerin evlerine 5 Şubat'ta baskın düzenlendi. Birçok öğrenci gözaltına alınırken öğrenciler emniyette kötü muameleyle karşılaştıklarını söyledi. Ancak emniyet ise bu iddiaları reddetti.