Boğaziçi hocaları 15 aylık mücadeleyi TBMM’ye taşıdı

Boğaziçi Üniversitesi'nde 'kayyım rektör'e karşı 15 aydır direnen akademisyenleri temsil eden heyet, Meclis'te 6 muhalefet partisi ile HDP ve TİP yöneticileriyle görüştü, önerilerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 2 Ocak 2021'de atanan 'kayyım' rektöre karşı Boğaziçi Üniversitesi'ni savunmaya devam eden akademisyenler, yönetim krizini ve 15 aydır süren müdahaleler sonucu oluşan kamu zararını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı.

Eski Boğaziçi rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, eski rektör yardımcıları Prof. Dr. Şevket Pamuk, Prof. Dr. Lale Akarun, Senato üyesi ve eski Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Mumcu, Üniversite Yönetim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Prof. Dr. Taner Bilgiç, ve Senato üyesi Prof. Dr. Çiğdem Kafescioğlu’ndan oluşan heyet, 5 ve 6 Nisan'da TBMM’yi ziyaret etti.

Heyet, 28 Şubat 2022’de Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kaldırılması konusunda uzlaştıklarını açıklayan 6 muhalefet partisi ile HDP ve TİP temsilcileriyle görüştü.

Hem Boğaziçi'ne verilen zarara dikkat çekmek, hem de yükseköğretim alanındaki yaygın krize çare olacak yeni yükseköğretim vizyonu konusundaki fikir ve önerilerini paylaşmak üzere TBMM’yi ziyaret ettiklerini belirten akademisyenler, 5 Nisan'da DP, TİP, HDP ve CHP’yi, 6 Nisan'da ise Deva Partisi, İYİ Parti ve Saadet Partisi’ni ziyaret etti, genel başkanlar ile eğitim politikalarından sorumlu milletvekilleriyle görüştü. Heyet daha önce de Gelecek Partisi’ni ziyaret etmiş ve Genel Başkan Ahmet Davutoğlu ile görüşmüştü.

'KRİZ TÜM KURUMLARI VE ÖĞRENCİLERİ İLGİLENDİRİYOR'

TBMM ziyaretlerinin ardından bir açıklama yapan kamu üniversitesi yönetişim alanında deneyimli Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, Kemal Kılıçdaroğlu (CHP), Ali Babacan (Deva Partisi), Gültekin Uysal (DP), Ahmet Davutoğlu (Gelecek Partisi), Pelvin Buldan, Mithat Sancar (HDP), Meral Akşener (İYİ Parti) ve Erkan Baş’a (TİP) yaşanan krizin Boğaziçi Üniversitesi’ne özgü olmadığını, Türkiye’de halen tüm yükseköğretim kurumlarını ve öğrencileri ilgilendiren ağır bir kriz yaşandığını anlattıklarını ifade etti.
Akademisyenler, 15 Temmuz 2021’de Rektör Melih Bulu’nun görevden alınmasına rağmen, Boğaziçi Üniversitesi’ne müdahalelerin artarak sürdüğünü; tepeden inme ve hukuksuz kararlarla açılan fakülte ve enstitülerde kadrolaşmanın hızlandığını, seçilmiş dekanların görevlerinden alındığını, üst düzey yönetim kadrolarına kurum dışından atamalar yapıldığını, öğrenci ve öğretim üyelerine disiplin soruşturmaları açıldığını, atanmış yönetimi protesto eden öğrencilere rektörlüğün şikayeti sonucu açılan davaların devam ettiğini, öğrencilerinin eğitim haklarının ihlal edildiğini anlattıklarını vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi’nde üst düzey yönetimde yer almış akademisyenlerden oluşan heyet, üniversite kampüslerini bir inşaat rant fırsatı olarak gören anlayıştan vazgeçilmesi gerektiğini, Boğaziçi Üniversitesi yerleşkesindeki doğal ve tarihî yapının korunması için gösterdikleri çabayı da siyasîlere paylaştı. (HABER MERKEZİ)