'Boğaziçi eylemleri' davası 24 Haziran'a ertelendi

'Boğaziçi eylemleri' duruşmasında TİHV çalışanı Aytül Uçar, kendisine işkence yapan polisin de duruşma salonunda izleyici bölümünde olduğunu söyleyerek teşhis etti. Dava 24 Haziran'a ertelendi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'de 3 Şubat 2021 tarihinde gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi'ne destek eylemleri sırasında gözaltına alınan ve haklarında dava açılan 6 kişinin yargılaması başladı. Duruşmada kimlik tespitinin ardından avukatlar, insan hakları savunucuları hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti. Ancak mahkeme avukatların bu talebini reddetti. Polislerin ifadelerinin alınmasının ardından dava 24 Haziran'a ertelendi.

DARP VE HAKARET EDEN POLİSLER DURUŞMA SALONUNDA İZLEYİCİ

Duruşmada ifade veren insan hakları savunucusu Aytül Uçar, olay günü TİHV gözlemcisi olarak orada bulunduğunu ve işkence uygulamasına “Suç işliyorsunuz” diyerek karşı çıktığı için kendisinin de gözaltına alındığını ifade etti. Uçar, kendisine hakaret eden ve işkence yapan polis memurunun da duruşma salonda izleyici bölümünde olduğunu söyleyerek teşhis etti. Uçar'ın bu ifadesinin ardından avukatlar polis memurunun kimlik tespitinin yapılmasını ve salondan çıkarılmasını talep etti. Avukatların bu talebi de reddedildi.

Öte yandan sanıklardan Mehmet Kasar da kendisinin parmağını kıran ve araçta burnu kanamasına rağmen bekleten polis memurunun salonda olduğunu dile getirdi. Kasar, polisi teşhis etmesine rağmen kimlik tespiti yapılmadı ve salondan çıkarılmadı.

'HEDEF GÖSTERİLEREK GÖZALTINA ALINDIK'

Dosyada sanık olarak yargılanan ÇHD üyesi Avukat Erdoğan Akdoğdu ise gözaltına alınanlara ters kelepçe takılması esnasında müdahale ettiğini ancak kimseye herhangi bir hakarette bulunmadığını ifade etti.

Sanıklardan Emine Akbaba ise eylemin yapılacağı alana geçişine bile izin verilmediğini, duruşmada müşteki sıfatı ile oturan bir polis memuru tarafından kitlenin içerisinden seçilerek gözaltına alındığını söyledi. Dosyadaki bir diğer müşteki polis memuru tarafından da yüzüne yumruk atıldığını söyleyen Akbaba, “Bütün polis ifadeleri 'Daha önceden tanıdığımız İrem ve Emine' diye başlıyor. Bu da hedef gözetilerek gözaltına alındığımızın göstergesidir” dedi.

MÜŞTEKİ POLİSLERİN İFADELERİNİN ARDINDAN DAVA ERTELENDİ

Verilen aranın ardından duruşmada müşteki sıfatı ile bulunan polis memurlarının ifadeleri alındı. Müşteki polisler gözaltı işlemi esnasında sanıkların direnerek kendilerine saldırdığını söyledi. Gözaltı aracında da sanıkların kendilerine saldırdıklarını ve darp ettiklerini ifade eden polisler, sanıkların kendilerine sinkaflı hakaretlerde bulunduklarını belirtti. Aynı zamanda sanıklar tarafından tehdit edildiklerini de dile getiren polisler, sanıkların bir kısmından şikayetçi olduklarını yineledi.

Duruşmada müşteki olan bir polis memuru ise şikayetini geri çekti.

İfadelerin ardından mahkeme, gözaltı aracının içerisindeki görüntülerin ve diğer kesilen görüntülerin incelenmesini istedi. Sanık avukatların sunacağı görüntülerin incelenmesi talebini de kabul eden mahkeme, davayı 24 Haziran tarihine erteledi.