Boğaziçi akademisyenlerinden sansüre tepki: Üniversiteler yasakçı kararlarla yönetilemez

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, rektörlüğün Can Candan ve Feyzi Erçin'in panele katılmalarının engellenmesine tepki gösterdi: "Üniversiteler baskıcı, yasakçı, sansürcü kararlarla yönetilemez."

Fotoğraflar: Buğra Çınar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin üniversiteye rektör olarak AK Partili Melih Bulu'nun atanmasıyla başlattığı, ardından Bulu'nun yardımcısı Mehmet Naci İnci'nin rektörlüğe getirilmesiyle devam ettiği eylemleri 344. günü geride bıraktı.

Akademisyenler, bugünkü nöbet eyleminde rektörlüğün derslerine son verdiği Can Candan ve Feyzi Erçin'in, üniversitede düzenlenen paneldeki konuşmalarına izin vermemesine tepki gösterdi.

Açıklamada, “Bu hafta gayrimeşru yönetimin akademik özgürlüklere karşı oluşturduğu somut tehdidin bir örneğini daha yaşadık. Tarihinde ilk defa, üç bölüm ve iki araştırma merkezinin düzenlediği akademik bir panel, rektörlük tarafından sansürleniyor. Katılımcılar arasında yer alan Can Candan ve Feyzi Erçin hocalarımızın konuşmaları, kampüse giriş izni olmadıkları gerekçesiyle programdan çıkartılmak istendi” ifadelerine yer verildi.

'MESLEKTAŞLARIMIZ İŞLERİNE İADE EDİLMELİ'

“Daha önce öğrenci kulüplerinin etkinlikleri de benzer sansürcü müdahalelere maruz kalmıştı” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Üniversiteler baskıcı, yasakçı, sansürcü uygulamalarla, hiçbir yazılı belge ve resmi gerekçe sunulmadan alınan kararlarla keyfi bir şekilde yönetilemez. Fakülte ve bölüm kararları yok sayılarak işine son verilen meslektaşımız Can Candan ile dersleri iptal edilen Feyzi Erçin, Seda Binbaşgil ve Özcan Vardar'ın haksızca uzaklaştırıldıkları işlerine iade edilmelerini bir kez daha talep ediyoruz.”

'ÖĞRENCİLERİMİZ SERBEST BIRAKILSIN' 

Rektör atamalarını protesto ettikleri tutuklanan öğrencilerinin serbest bırakılmasını isteyen akademisyenler, “Atanmış Rektör Naci İnci’nin şikâyeti üzerine gözaltına alınan öğrencilerimiz Enis Berke Gök ve Caner Perit Özen 59 gündür haklarında bir iddianame bile bulunmaksızın cezaevinde rehin tutuluyor. Öğrencilerimize yönelik tüm soruşturma ve davalar son bulmalı, öğrencilerimiz derhal serbest bırakılmalıdır” dediler.

'DEMOKRATİK YOLLARDAN BELİRLEDİĞİMİZ DEKAN VE MÜDÜRLER BİR AN ÖNCE ATANMALI'

Tüm dekanlar ve enstitü müdürlerinin seçimle göreve gelmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Şeffaf ve demokratik yollardan belirlediğimiz Mühendislik Fakültesi Dekanı, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürleri bir an önce görevlerine atanmalıdır. Atanmış Rektör Naci İnci ve yönetimi ile bugüne kadar hukuksuzca kadrolaşmış tüm isimlerin istifasını talep ediyoruz. Türkiye’de demokratik ve katılımcı ilkelere dayalı bir üniversite ideali gerçekleşene kadar, kabul etmiyoruz vazgeçmiyoruz” ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)