Bodrum'da parseller tek tek özelleştiriliyor

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Bodrum’da kamu arazisi statüsünde olan 79 parseli tek tek satıyor. Son olarak Bitez Mahallesi’ndeki 18 bin 847 metrekare kamu arsası, özelleştirme yoluyla satıldı.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

MUĞLA - Muğla'nın Bodrum ilçesinde geçtiğimiz yıl başlayan, kamu arazisi statüsündeki arazilerin özelleştirilmesi süreci devam ediyor. Son olarak Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan 19 dönümlük kamu arazisi 115 milyon 500 bin TL’ye satıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla özelleştirilerek satışı onaylanan 162 ada 119 parsel numaralı arazi 115 milyon 500 bin TL’ye, Demircioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret Taahhüt Limited Şirketi’ne verildi.

Daha önce Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Bodrum Belediyesi’nden kamu arazisi statüsünde olan 79 parselin imar durumuna ilişkin bilgi istemişti. 79 parsel, 4 milyon 500 bin metrekare büyüklüğünde bir alanı kapsıyor.

TEK TEK ÖZELLEŞTİRİLİYOR

Özelleştirme İdaresi, parsellerle ilgili Bodrum Belediyesi’nden gelecek yazıya göre adım atacak ancak, şu ana kadar belediyenin bu arazilere ilişkin kuruma ilettiği bir yazı bulunmuyor. Arazilerin çoğu ise Bodrum Belediyesi'nin mevcut imar planlarında yeşil alan, korunacak alan ve sosyal donatı alanı olarak ayrılmış durumda.

Son satılan parselin özelleştirilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı da 28 Aralık’ta Resmi Gazetede yayınlandı. Kararda, “… Maliye Hazinesi adına kayıtlı Bodrum Bitez Mahallesi’ndeki 18 bin 847 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 115 milyon 500 bin TL bedelle en yüksek teklifi veren Demircioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret Taahhüt Limited Şirketi’ne İhale Şartnamesi çerçevesinde satılmasına… karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Satılan arazi sitelerin yoğun olduğu bölgede yer alıyor. Söz konusu arazi bugüne kadar makili alan olarak değerlendirilmiş. Bu bölgede bulunan evlerin satış bedeli ise 6 milyon liradan başlıyor.

FİRMA ÖZELLEŞTİRMEYE YABANCI DEĞİL

Söz konusu araziyi alan Demircioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret Taahhüt Limited Şirketi’nin farklı tarihlerde Özelleştirme Dairesi Başkanlığı tarafından ihaleye çıkartılan Muğla ve ilçelerindeki 3 taşınmazı da satın aldığı öğrenildi. Muğla’da mermer ve madencilik sektöründe faaliyetlerini sürdüren firma bünyesinde, 3 tane mermer ve taş ocağı bulunuyor.

Demircioğlu Mermer Sanayi ve Ticaret Taahhüt Limited Şirketi, tarafından özelleştirme yöntemiyle alınan taşınmazın bilgileri ise şöyle:

“Muğla ili, Ula ilçesi, Akyaka köyü, 3943 no'lu parseldeki 10 bin 845,01 metrekare ile 3944 no'lu parseldeki 39,67 metrekare olmak üzere toplam 10 bin 884,68 metrekare yüzölçümlü arsa. Muğla'daki Tütün, Tütün Mamülleri, Tuz ve Alkol İşletmeleri'ne (TTA) ait gayrimenkuller.”

BAŞKAN ARAS: BODRUM’U ÇARPIK KENTLEŞMEYE KURBAN ETMEK İSTEMİYORUZ

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras

Bu arazilerin özelleştirilerek satılmasına karşı çıkan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, konuyla ilgili açıklamasında Bodrum’un değerini bilen, buna saygı gösteren bir anlayış istediklerini ifade etti.

Bodrum’u bir kez daha çarpık kentleşmeye kurban etmek istemediklerini belirten Aras, "Kent kültürü ve kent estetiğini; doğa, insan, araç dengesini gözeten bir anlayışı ortaya çıkarmak istiyoruz. Biz Bodrum’u yaşanabilir halde tutabilmek için bazı normlar, bazı standartlar benimsemeliyiz. Bu normlar; bir yatırımın, bir politikanın performansı üzerinde önemli etkileri bulunabilecek çevresel, sosyal ve yönetişimsel uygulamaları ifade etmeli. Bodrum’un normlarını oluşturabilmeliyiz; bu normlara uymayan politikalar istemiyoruz, bunun için de elimizden geleni yapacağız” ifadelerini kullandı.

Bodrum Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi ve Çevre Aktivisti Güney Şirin de satışa tepki gösteren diğer biri isim oldu. Benzer statüdeki arazilerin varlığına dikkat çeken Şirin, “Burada esas olan satış bedelinden ziyade bu alanların imara açılacak olmasıdır. Bodrum’un doğası, ekolojik yapısı, mimarisi bu özelleştirme yöntemleriyle ranta kurban ediliyor. Bu alan konumu itibariyle değerli bir alan. Bunun gibi yüze yakın benzer statüde araziler mevcut ve hepsi de satılacak. Bizler imar sürecinde mücadelemizi vereceğiz. Her türlü hukuksal mücadelemiz olacak bu projelere karşı” dedi.

Etiketler muğla bodrum parsel