Bodrum'da bayram hareketliliği: Oteller yüzde 90 doldu

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Bodrum'da otellerin doluluk oranı, yüzde 90'a ulaştı. Turizmciler, bayramla oluşan hareketliliğin tüm sezona yayılmasını umuyor.

Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - 9 günlük bayram tatilini fırsata çevirmek isteyenlerin tercih ettiği Bodrum’da, oteller dolmaya başladı. Erken rezervasyonlarla birlikte Bodrum’un genelinde doluluk oranları yüzde 90’a ulaştı.

Ancak turizmciler, doluluk oranlarının sezona yayılmasını istiyor. Zira geçene seneye göre yüzde 100 artan fiyatlar nedeniyle zaman zaman turistlerle karşı karşıya kaldıklarını söylüyorlar.

BOYD Başkanı Sabahattin Duman

‘FİYAT DENGESİ DOLULUK ORANINI ETKİLİYOR’

Bodrum’daki son durumu değerlendiren Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (BOYD) Başkanı Sabahattin Duman, bayram nedeniyle oluşan ilgiden memnun olduklarını söyledi. Fiyat-kalite dengesine vurgu yapan Duman, “9 günlük bayram tatili geç açıklandı, 3 günlük doluluk meselesine çalıştık ve son anda 9 gün oldu. Yine de bizler için sevindirici bir durum. İyi ki de böyle oldu. Fiyat-kalite dengesini kurmayan oteller hariç, diğer otellerde doluluk oranları yüzde 90’ı aşmış durumda. Gelen misafirlerden beklentimiz, rezervasyonlarını yayıp gelmeleri. Riskli bir doluluk oranı mevcut, dışarıda kalmamaları adına rezervasyonlarını yapmalılar. Fiyat dengesi, doluluk oranını etkiliyor. O dengeyi kuran otellerde şu an yüzde 90 oranında doluluk var. En küçük ölçekli bir otel de ortalama gecelik 2 bin TL’den başlayarak 5 bin TL ‘ye kadar çıkıyor. Bu rakam küçük ölçekli butik otel ve partlar için geçerli” dedi.

‘KAR ORANLARIMIZ DÜŞTÜ’

Otel fiyatlarındaki artış nedeniyle konuklarla karşı karşıya geldiklerini söyleyen Duman, “Fiyatlar geçen sene ile kıyasladığında yüzde 100 artmış durumda. Artışta maliyetlerin de etkisi var. Maliyetlerimizin çoğu kur bazlı ve sürekli artıyor. Artış yaptığımızda bu sefer konuklarımızla karşı karşıya geliyoruz. Kar oranlarımız yüze 30’un altına kadar düşmeye başladı” diye konuştu.

Turizmcileri en çok zorlayanın ücretlerdeki değişkenliğin olduğunu belirten Duman, çalışan açısından sürekli değişen bu talebe cevap veremez haline geldiklerini söyledi. Başta barınma sorunu olmak üzere yaşanan gelişmelerin sektörde eleman sorunu yarattığını dile getiren Duma, insanların turizm sektöründe çalışmak istemediğini ve elaman bulamadıklarını ifade etti.

‘SEZON UZAMAZSA OTELLERİN YÜZDE 50’Sİ İFLAS EDER’

Bayram nedeniyle ilginin olduğunu turizmci Ergün Dönmez, maliyetlerin artışından şikayetçi. Kurdaki dalgalanma nedeniyle fiyatlandırmada sorun yaşadıklarını belirten Dönmez, “Her şeyden önce otel maliyetleri, işçi maliyetleri ve verilen hizmetin maliyeti artıyor. Kurdaki artışlar ortada. Bunlar nedeniyle istediğimiz fiyatlandırmayı yapamıyoruz. Ayrıca yerli turistin olmayışı da bizleri etkiliyor. Yerli turistin alım gücü düştü. Askeri ücret arttı ama enflasyon daha baskın hissediliyor. Yiyecek ve içecek enflasyonu yüzde 300’lerde. Yani bayramda yoğunluk var fakat sonrası beli değil. Bayramla birlikte bir hareketlilik yaşanacak ve bunun eylül sonuna kadar devam edeceği görünüyor” diye konuştu.

Sezonun uzanmaması halinde, Bodrum’da otellerin yarısının iflas edeceğini söyleyen Dönmez,  sektöre dair önlemlerin alınmasını istedi.

Halikarnassos Travel Seyahat Acenteliği Yönetim Kurulu Başkanı Vefa Pisi
‘ERKEN REZERVASYONLAR SÜRÜYOR’

Halikarnassos Travel Seyahat Acenteliği Yönetim Kurulu Başkanı Vefa Pisi bayramda ilginin olduğunu fakat Körfez Savaşı’ndan bu yana bu kadar kötü bir sezon yaşamadıklarını belirti. Deprem nedeniyle Nisan ve mayıs aylarının kayıp olarak geçildiğini ifade eden Pisi, “Bayramda ilgi var fakat yeterli değil. Genel olarak bir beklenti var ama ayaklarımızın yere sağlam basması lazım. Daha önceki yılların yüzde 40 gerisindeyiz. Bayramda ise yüzde 80 oranında bir haraketlilik yaşanıyor. Temmuz ve ağustos ayları iyi görünüyor. Fakat beklentimiz iyi değil. Erken rezervasyonlar hala sürüyor. Çünkü odalar hala satılmamış. Odalar satılmazsa bizler de iş yapamaz duruma geliriz. Bu oran, sezon beklentisi açısından yeterli değil” ifadelerini kullandı.

Pisi, turizm sezonunun kısaldığını belirterek şunları söyledi: “Aslında temel sorun, sezonun kısalması. Toplamda sezon 45 güne düştü. Bu da beklentiler açısından iyi değil. Diğer yandan TL bazlı cirolarımızda artış olabilir fakat bu gerçekçi bir yaklaşım değil. Maliyetlerimiz artıyor ama kar oranlarımız düşüyor. Çünkü geçen seneki 500 milyon TL bugünkü güncel durumda değer kaybı yaşıyor. Diğer bir sorun ise gelen misafirlerin sayısı değil, harcadığı para miktarı. Gelen misafirin kişi başı 100 euro veya 100 dolar harcaması gerekiyor. Ama şu ana kadar gelen konuklar, 45 dolar harcıyor.”

Bodrium Hotel & SPA Genel Müdürü Yiğit Girgin de rezervasyon uyarısında bulunarak, “Şu an için Bayram nedeniyle yoğunluk var. Fakat boş otellerimiz de mevcut. Gelecek olan misafirlerimizin rezervasyon yapması daha sağlıklı olur” dedi.  Değişen kur nedeniyle Avrupalıların tatil düşüncesinin değiştiğini söyleyen Girgin, yurt dışında da enflasyon olduğunu söyledi.