Bodrum Ticaret Odası Başkanı: Bodrum turizm kenti olmaktan çıkıyor

Turizm panelinde konuşan Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, artan yerleşik nüfus nedeniyle Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirmek üzere olduğunu söyledi.

Bodrum'da yapılan panelde, turizmciler Bodrum'un geleceğini ve potansiyelini ele aldı.
Google Haberlere Abone ol

Selçuk Arslan

BODRUM - Bodrum’da turizm paneli gerçekleştirildi. Bodrum turizmi ve geleceğinin konuşulduğu panele, başta Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras olmak üzere turizm dernek temsilcileri katıldı.

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, panelin ikinci oturumunda yaptığı konuşmada Bodrum’daki artan yerleşik nüfusa dikkat çekti. Yatak kapasitesinin yüzde 25’in altına düştüğünü belirten Kocadon, Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.

‘YATAK KAPASİTESİ DÜŞTÜ’

Panelin ilk oturumunda Akdeniz Turizm Vakfı Başkanı ve Kurucu Ortağı Tony Zahra ve BBC TV Program yayımcısı Rajan Datar yer aldı. Panelin ikinci oturumunda ise Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, Bodrum TÜRSAB Başkanı Yüksel Aslan, Bodrum İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkanı Orhan Dinç ve Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz Bodrum turizmi ve geleceği ile ilgili görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Mahmut Kocadon artan yerleşik nüfus ve konut sayısından dolayı Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini yitirme tehlikesi yaşadığını söyledi. Turizm yatak kapasitesinin hızla düştüğüne dikkat çeken Kocadon, “İki yıl boyunca hayat kalmayı öğrendik. Şimdi ise işletmelere nasıl ayakta duracaklarını öğretiyoruz. Bodrum’un geleceği için önemli olan bazı rakamları paylaşmak istiyorum. Bodrum’da son 10 yıllarda ciddi nüfus artışı yaşandı. 2012 yılında Bodrum’un nüfusu 99 bin iken yatak kapasitemiz yüzde 55 idi. 2022 yılında resmi nüfusumuz 184 bin alama Bodrum’da 480 bin kişi yaşıyor. Yatak kapasitemiz yüzde 25’in altına düştü. Bu rakamlar bize Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybettiğini gösteriyor” dedi.

Deniz kenarında bir kent olmaya doğru gittiklerini belirten Kocadon, nüfus ile turizm yatak kapasitesinin dengesinin korunması gerektiğinin altını çizdi. Kocadon, Bodrum’un turizm kenti olma özelliğini kaybetmemesi için herkesi çaba göstermeye davet etti.

“Biz deniz kenarında büyük bir kent olmaktansa küçük bir turizm kenti olmayı tercih ederiz. Kuşadası örneği var karşımızda. Bodrum’da artık butik pansiyon kalmadı. Bir kültür yok oldu” diyen Kocadon, Bodrum’un korunması gerektiğini vurguladı.

Bodrum Otelciler Birliği Derneği Başkanı Ömer Faruk Dengiz de otellerin rezidans ve konutlara dönüşmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve işletme sahiplerini bu konuda daha duyarlı olmaya davet etti.

‘KÜLTÜR YOZLAŞMASI BİZİM İÇİN ÇOK BÜYÜK BİR RİSK’

Turizm buluşmasının kapanış konuşmasını yapan Bodrum Belediye Başkanı Aras, yerel kültürün korunması gerektiğini ifade etti. Aras, “Kültür yozlaşması bizim için çok büyük bir risk. Özellikle yerel kültürün korunması çok önemli. Bu bir şovenizm veya faşizm değil. Kültürün korunması çeşitliliğin korunması anlamına gelir. Bütün Akdeniz ülkeleri için aynı şey geçerli. Malta’nın, Tunus’un, Cezayir’in, Türkiye’nin kültürünün çeşitliliği ile beraber onlara saygı duyularak korunması çok önemli. Hepimiz aynı olursak o zaman turizm diye bir şey ortada olmayacaktır. Çünkü turizm bir kültür alışverişi. Dışarıdan bize nasıl bir gözle bakıyorlar, bunu da çok fazla değerlendirmiyoruz. Bu sebeple bu toplantıdaki çeşitlilik çok önemliydi, farklı görüşler bize aslında bugün en büyük kazanç olarak geldi” diye konuştu.

 

Etiketler Bodrum turizm