Bodrum Belediyesi'nde 'evet' imzası tartışılıyor

Bodrum'da 1. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan bazı parsellerin yapılaşmaya açılmasının değerlendirilmesiyle ilgili yapılan toplantıda "evet" görüşü sunan Bodrum Belediyesi tepki çekti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Muğla’nın Bodrum ilçesinde antik tiyatro ve Halikarnassos surlarının bulunduğu 1. derece arkeolojik sit alanı içinde kalan özel mülk statüsündeki bazı parseller için mülk sahibi, 'yapılaşma hakkı'nı gerekçe göstererek 2014 yılında Kültür Bakanlığı ve Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’na başvurarak bu parsellerin yapılaşmaya açılmasını talep etti.

Kurul, 15 Kasım 2024 tarihinde yaptığı toplantıda talebi değerlendirdi, 2024 yılındaki ödenek yetersizliğini gerekçe göstererek kamulaştırma işlemi yapmadı. Uzman görüşlerine de başvuran Kültür Bakanlığı ve Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu, gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra konuyu tekrar değerlendirme kararı aldı.

'KONU YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK'

Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun kararında “Muğla İli, Bodrum İlçesi, Yeniköy Mahallesi, Göktepe Mevkii’nde yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanında bulunan, tapuda 1087 ada, 147, 148, 149, 150 ve 151 parsellerdeki taşınmazlarda yapılaşma talebiyle ilgili olarak, Kültür Varlıkları Koruma Yüksek Kurulu 10.04.2012 tarih ve 37 sayılı İlke Kararı doğrultusunda bir inceleme başlattı. Karara göre, taşınmazların tamamında bilimsel kazı çalışması yapılması gerekiyor. Çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan kalıntılara yönelik raporlar hazırlanacak ve tüm bilgi ve belgeler kurulumuza iletildikten sonra konu yeniden değerlendirilecek" ifadeleri yer aldı. 

Kurul kararı sonrası, yeni bir belge (sağdaki) çevrecilerin Whatsapp gruplarında paylaşılmaya başlandı.

BODRUM BELEDİYESİ ’EVET’ DEDİ

Bu karara Muğla Büyükşehir Belediyesi, karşı oy kullanarak yapılaşma talebine olumsuz cevap verdi. Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda tek üyesi bulunan Bodrum Belediyesi, kararın altına imza atarak “evet” dedi.

Bu durum, konuyu takip eden çevre örgütleri tarafından tepki çekti. Kurul kararının yer aldığı resmi belge dışında farklı bir belge çevre örgütlerinin Whatsapp gruplarında paylaşılmaya başlandı. Bu belgede Bodrum Belediyesi'nin "evet" yerine "karşı oy" kullandığı bilgisi yer aldı. Belgelerin sahte olup olmadığına ilişkin aradığımız Bodrum Belediyesi açıklama yapmadı. 

Adını vermek istemeyen bir belediye yetkilisi de karara sehven "evet" denildiğini iddia etti.