BM'nin Libya toplantısı kasımda Tunus'ta düzenlenecek

Birleşmiş Milletler, iç savaşa son verme amacıyla planlanan Libya Siyasi Diyalog Forumu kasım başında Tunus'ta düzenleneceğini açıkladı. Forumun toplanması öncesinde, taraflar Mısır'ın başkenti Kahire'de de biraraya gelecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) iç savaşın sürdüğü Libya’da tarafların bir araya getirilmesi için Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun kasım ayı başında yapılacağını duyurdu. BM Libya Destek Misyonu'ndan (UNSMIL) yapılan açıklamada, barışın sağlanmasını amaçlayan forumun kasın başında Tunus'ta düzenleneceği belirtildi.

NİHAİ AMAÇ, ULUSAL SEÇİMLER

Deustche Welle Türkçe'nin aktardığı açıklamaya göre, Tunus’taki görüşme öncesinde telekonferans yöntemiyle bir dizi hazırlık toplantısı da gerçekleştirilecek. BM Libya Özel Temsilcisi Stephanie Williams bu görüşmelerle amacın "Libya'nın bağımsızlığının ve devlet kurumlarının demokratik meşruiyetinin yeniden inşa edilmesi için ulusal seçimlerin yapılması" olduğunu belirtti.

TARAFLAR KAHİRE'DE DE BİRARAYA GELECEK

Kasım ayındaki forumun toplanması öncesinde Kahire'de de görüşmeler yapılacak. Bu görüşmelere Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Devlet Yüksek Konseyi ve ülkenin doğusundaki silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i destekleyen Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nden temsilcilerin katılması planlanıyor.

ASKERİ KOMİTELER CENEVRE'DE BULUŞACAK

Ayrıca BM öncülüğünde bir hafta içinde her iki taraftan beş üst düzey askeri personelin yer aldığı 5+5 Ortak Askeri Komitenin Cenevre’de görüşmeler yapacağı bildirildi. BM bunun için taraflara bütün askeri hareketliliklerin tamamen durdurma çağrısı yaptı. BM ancak bu sayede iç savaşın sürdüğü ülkede uzun süreli ateşkesin sağlanabileceğini ve askerden arındırılmış bölgelerin oluşturulabileceğini belirtti

Libya'nın eski lideri Muammer Kaddafi'nin 2011 yılında NATO destekli isyanla devrilmesinin ardından başlayan iç savaşta Türkiye BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) destek verirken, Mısır, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri ise Libya Ulusal Ordusu güçlerine destek sağlıyor. (DW Türkçe)