BMGK'nin 'Gazze' kararına tepki: 'Etkisi neredeyse anlamsız olacak'

Sınır Tanımayan Doktorlar, BMGK'de kabul edilen Gazze kararının ‘orijinal taslağın sulandırılmış bir versiyonu’ olduğunu söyledi. Mısır'a göre de Gazze'ye yardım kararı önemli ama yetersiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsviçre merkezli sivil toplum kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), İsrail'in saldırısı altındaki Gazze'ye yardımların girişi için acil adım atılmasını öngören karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) kabul edilmesi hakkında açıklama yaptı. MSF, kararda ateşkes çağrısı yapılmadığına dikkat çekti.

DHA'nın aktardığına göre, MSF'den yapılan açıklamada, “Günlerce süren müzakereler ve gecikmelerin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, çatışmanın taraflarından Gazze'deki Filistinli sivillere güvenli ve engelsiz insani yardım erişimine izin vermelerini ve bunu kolaylaştırmalarını talep eden bir kararı kabul etti. ABD ve Rusya'nın çekimser kaldığı oylamada nihai karar, orijinal taslağın sulandırılmış bir versiyonu olup, sadece ‘düşmanlıkların sürdürülebilir bir şekilde durdurulması için gerekli koşulların yaratılması’ yönünde atılacak adımlara ilişkin muğlak bir çağrı içermektedir" ifadelerine yer verildi.

'SAVAŞIN BİLE KURALLARI VARDIR'

MSF'nin açıklamasında, kararda ayrıca BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'ten Gazze'ye yardım akışını kolaylaştırmak üzere bir koordinatör atamasının talep edildiği hatırlatıldı.

MSF’in ABD Ofisi İcra Direktörü Avril Benoit, söz konusu kararın Gazze’deki siviller için ‘anlamsız’ olduğunu vurgulayarak, “Güvenlik Konseyi'nin kararı, Gazze'deki krizin çözümü için gerekli olan acil ve sürekli ateşkesin acı bir şekilde gerisinde kalmaktadır. Bu karar, Gazze'deki sivillerin yaşamları üzerindeki etkisinin neredeyse anlamsız olacağı noktaya kadar sulandırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Avril Benoit, sözlerini şöyle sürdürdü: "İsrail'in ABD desteğiyle bu savaşı yürütme biçimi, Filistinli siviller arasında büyük ölümlere ve acılara neden olmaktadır ve uluslararası norm ve yasalara aykırıdır. Savaşın bile kuralları vardır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, her dakikanın önemli olduğu bu insani felaketin tam ortasında, bu krizin başından beri belirlenmesi gereken bir konuda, yani Gazze'ye insani yardımın hızlı bir şekilde akmasını ve Gazze içinde yardımın güvenli ve engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak konusunda günlerce anlaşmazlık içinde kalması akıl almaz bir durumdur."

'KONSEY YİNE ATEŞKES ÇAĞRISINDA BULUNMADI'

Benoit, BM’nin bir kez daha ateşkes çağrısı yapmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Vicdan sahibi herkes Gazze'ye yönelik insani yardım müdahalesinin gecikmeksizin büyük çaplı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini kabul eder. Ancak anlamlı bir müdahalenin gerçekleştirilmesi, yardım için ilave giriş noktalarının açılmasından, daha fazla kamyonun gönderilmesinden ya da yeni bir yardım koordinasyon ve izleme mekanizmasının kurulmasından çok daha fazlasını gerektirmektedir.

Gazze'de insani yardımın artırılması, Gazze Şeridi'nin tamamına yardım ulaştırılmasına elverişli bir ortamın yaratılmasını ve sürdürülmesini gerektirmektedir. Giderek daha fazla sayıda üye devlet Gazze'deki insani felaketin ele alınması için ateşkesin vazgeçilmez olduğunu kabul etmesine rağmen Konsey bir kez daha ateşkes çağrısında bulunmadı. ABD hükümeti, ‘düşmanlıkların acilen ve sürdürülebilir bir şekilde durdurulması’ çağrısında bulunan daha önceki karar taslaklarını reddederek Güvenlik Konseyi'nin Gazze konusunda etkili bir şekilde harekete geçmesini engelleme niyetini sürdürmektedir. Biden yönetimi ayrıca 8 Aralık'ta acil insani ateşkes çağrısında bulunan bir karar tasarısını da veto etti. O tarihten bu yana geçen iki hafta içinde binlerce sivil öldürüldü, yaralandı ve yerinden edildi.” 

MISIR: KARAR ÖNEMLİ ANCAK YETERSİZ

Kararın BMGK'de kabul edilmesinin ardından Mısır'dan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırmak için uluslararası bir mekanizmanın kurulması ve girişi kolaylaştırmak için üst düzey bir BM koordinatörünün atanmasının memnuniyetle karşılandığı aktarıldı.

AA'nın aktardığına göre, BMGK'nin aldığı kararın, Gazze'de sivillerin ve temel hizmet sektörünün karşılaştığı sıkıntıları hafifletmek adına atılmış 'önemli ve olumlu' ancak kararın tüm maddelerinin uygulanacağı uygun bir ortam oluşmasını sağlayacak ve akan kanı durduracak acil ateşkes talebinde bulunmadığı için 'yetersiz' bir adım olduğu ifade edildi.

Açıklamada, uluslararası toplumun, insani içeriğe sahip olan böyle bir kararın hükümlerini hızlı bir şekilde uygulama ve Gazze Şeridi sakinlerinin her gün maruz kaldığı acıları durdurma konusundaki siyasi ve insani sorumluluğunu üstlenmesi gerektiği kaydedildi. Açıklamada, Mısır'ın tam bir ateşkes için barışı destekleyen uluslararası taraflarla yakın işbirliği içinde çalışmaya devam ettiği de vurgulandı.

ABD VE RUSYA 'ÇEKİMSER' KALDI

BMGK'de Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için 'acil adım atılması' talep edilen karar tasarısı dört kez yapılan ertelemenin ardından 22 Aralık Cuma günü kabul edilmişti. Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 'evet' oyu alırken, oylamada ABD ve Rusya 'çekimser' kalmıştı. Oylamadan önce, Rusya'nın Gazze'de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ettiği değişiklik önerisini ABD veto etmişti. (DIŞ HABERLER)