BM'den Taliban'a kınama: Kadınlara getirilen kısıtlamalar geri çekilsin

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, kız çocuklar ve kadınların eğitime eşit haklara sahip bir şekilde katılımını sağlama ve getirilen kısıtlamaları geri çekme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Afganistan'da kız çocukların altıncı sınıftan itibaren okula gitmesini engelleyen Taliban yönetimini kınadı. BMGK'nin ortak bildirisinde Taliban'a, kız çocuklar ve kadınların eğitime tam ve eşit haklara sahip bir şekilde katılımını sağlama ve getirilen kısıtlamaları geri çekme çağrısı yapıldı. Bildiride, ülkede insan haklarının ileri derecede zayıflatılmasından duyulan derin endişe dile getirildi.

BMGK bildirisinde ayrıca Taliban'ın, sivil toplum kuruluşlarında (STK) kadınların çalışmasına yönelik getirdiği yasağa da işaret edilerek bu durumun ülkede acil ihtiyaç duyulan insani yardım projeleri açısından hayati sonuçları olacağı uyarısı yapıldı.

'ÜLKE AYAKTA KALAMAZ'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Turk de, STK'lerde kadınların çalıştırılmasına yönelik yasağın, bu kuruluşların Afganistan'daki çalışmaları ve tüm Afgan toplumu üzerinde "korkunç etkileri" olacağı uyarısı yaptı. "Hiçbir ülke nüfusunun yarısını dışlayarak sosyal ve ekonomik açıdan kalkınamaz, gerçek anlamda ayakta da kalamaz" diyen Turk, kararın sadece Afganistan'da yaşanan sıkıntıları artırmakla kalmayıp Afganistan sınırları ötesine uzanan riskleri beraberinde getireceği endişesini dile getirdi.

Ne olmuştu?

Taliban yönetimindeki Afganistan Ekonomi Bakanlığı, cumartesi günü ülkedeki yerli ve yabancı tüm STK'lere, kadın çalışanların bir sonraki duyuruya kadar işe gitmemesi talimatı vermişti. Taliban bu talimata, "bazı kadınların İslami kılık-kıyafet kurallarına uymamasını" gerekçe göstermişti.  Kadınlara getirilen çalışma yasağı sonrasında çeşitli yardım kuruluşları Afganistan'daki faaliyetlerini askıya aldıklarını açıklamışlardı. Taliban geçen hafta da kadınların üniversiteye gitmesini yasaklamıştı. (DW Türkçe)