BM'den Irak parlamentosunu basan protestoculara çağrı

BM'den yapılan açıklamada, Irak parlamentosunu basan protestoculara çeşitli uluslararası normlar uyarınca ülkelerin kurumlarına saygı göstermeleri çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın başkenti Bağdat'ta Mukteda es Sadr destekçilerinin Muhammed Şiya es-Sudani'nin başbakan adaylığını protesto gösterisinde parlamento binasını basmasına ilişkin Birleşmiş Milletler'den (BM) açıklama yapıldı. 

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Yaşananlar, Güvenlik Konseyi'nin dikkatini çeken bazı sorunları ve birliğin dağıldığı bir zamanda Irak'taki tüm tarafların ve siyasi grupların birlikte çalışması gerektiğini gösteriyor. Bu bir büyük endişe kaynağıdır. Herkesi çeşitli uluslararası norm ve sözleşmelerde belirtildiği gibi bu karargahların kutsallığına saygı duymaya davet ediyoruz" açıklaması yaptı. 

Irak'ta parlamento baskını gerçekleştirken eski Başbakan Nuri el Maliki'nin silahla poz verdiği görüntüler yayınlandı. Maliki'nin Sadr'a mesaj verdiği ileri sürüldü. Irak'ta ekim ayında yapılan erken seçimlerden bu yana parlamentoda anlaşmazlıklar sonucu hükümetin kurulamamasının ardından ilk kez 52 yaşındaki Sudani başbakan adayı gösterilmişti. (DIŞ HABERLER)