BM'den iklim değişikliği uyarısı: Dünya felakete doğru ilerliyor

BM'nin hazırladığı raporda, dünyanın 2.7 santigrat derece daha ısınabileceği kaydedildi. Guterres, 'dünyanın felakete doğru ilerlediği' uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), iklim değişikliği ile mücadelede ülkelerin verdiği tüm sözlere karşın dünyanın tehlikeli bir seviyede ısınmaya devam ettiğini kaydetti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, 'dünyanın 2.7 santigrat derecelik sıcaklık artışına giden bir felakete doğru ilerlediği' uyarısında bulundu.

Bilim insanları, küresel ısınmanın en şiddetli etkilerinden kaçınmak için 2030 yılına kadar karbon salımını yüzde 45 azaltmamız gerektiğini söylüyor. BM'nin yeni raporu ise, bu zaman aralığında karbon salımının yüzde 16 artacağına işaret ediyor. Bu da sıcaklıkların sanayi öncesi dönemin 2.7 santigrat derece üzerine çıkacağı anlamına geliyor.

Paris İklim Anlaşması'ndaki küresel sıcaklık artışının 1.5 santigrat derecede tutulması hedefinin karşılanamamasının çok sayıda can kaybına neden olacağına dikkati çeken Guterres, "Bu hedefe ulaşacak araçlara sahibiz ama zamanımız hızla tükeniyor" değerlendirmesinde bulundu.

'SAVUNMASIZ ÜLKELERİ KORUMAK İÇİN YAPILAN ÇAĞRILARLA UYUŞMUYOR'

BM'nin iklim değişikliğinden sorumlu genel sekreteri Patricia Espinosa da, karbon salımında öngörülen yüzde 16'lık artışın "büyük bir kaygı yarattığını" söyledi. Espinosa, bu artışın "özellikle de iklim değişikliğinin en ciddi sonuçlarına karşı en savunmasız olan ülkeleri" korumak için bilim insanlarının yaptığı çağrılar ile ciddi bir tezat yarattığına dikkat çekti.

BM'nin son uyarısı İskoçya'nın Glasgow şehrinde düzenlenecek Dünya İklim Zirvesi-COP26 konferansına yaklaşık 6 hafta kala geldi. İklim konferansının temel hedefi, ülkeleri karbon salımında kesintiye gitmeleri için ikna ederek küresel sıcaklık artışının önüne geçmek. Paris Anlaşması'na göre ülkeler her beş yılda bir Ulusal Katkıları'nda geliştirme yapmalı. Ancak BM raporunda bilim insanları, anlaşmaya imza atan 191 ülkeden yalnız 113'ünün eylem planında ilerleme kaydedildiğini vurguladı.

'TÜRKİYE DAHİL 4 ÜLKE EYLEM PLANINI GÜNCELLEMEDİ'

İklim değişikliğiyle ilgili bilimsel analizler yapan Climate Action Tracker, G20 ülkeleri arasında İngiltere ve ABD dahil birkaç ülke dışında karbon salımı hedeflerini güçlendiren çok az ülke olduğu uyarısında bulunuyor. Öte yandan Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) ve sivil toplum kuruluşu Climate Analytics'in ortak raporunda, dünyadaki sera gazı salımının yüzde 33'ünden sorumlu olan Türkiye, Çin, Hindistan ve Suudi Arabistan'ın halen güncellenmiş eylem planlarını sunmadığına dikkat çekildi.

Ortak rapora göre Avustralya ve Endonezya halen 2015'teki ile aynı karbon salımı azaltım hedeflerine göre hareket ediyor. Brezilya, Meksika ve Rusya'da ise karbon salımı azalmadığı gibi aksine arttı. Karbon salımındaki artış en çok deniz seviyelerinin yükselmesi ve aşırı sıcaklıklar ve kuraklıklara savunmasız olan yoksul ülkeleri etkiliyor. Dünyada en çok karbon salımına neden olan ülke olan Çin'in Glasgow'da yapılacak iklim konferansı sonrası eylem planını gözden geçirmesi umuluyor. (BBC Türkçe/AA)