BM'den Fas-İspanya sınırında göçmen ölümleriyle ilgili soruşturma çağrısı

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Fas-İspanya sınırında göçmenlerin ölümüyle ilgili bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fas'tan Kuzey Afrika'daki İspanya toprağı Melilla kentine geçmeye çalışan en az 23 göçmenin hayatını kaybetmesiyle ilgili etkin ve bağımsız soruşturma yürütülmesi için çağrı yapıldı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) Cenevre ofisinde düzenlenen basın toplantısında konuşan BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, "10 metre yüksekliğindeki dikenli tellerden tırmanmaya çalışan göçmenleri Fas polisinin coplarla dövdüğü, tekmelediği, geri ittiği ve taş fırlattığına dair haberler aldık. Ölümler ve yaralanmalara ilişkin her iki ülkeye etkili ve bağımsız soruşturma ve sorumluları hesaba çekme çağrısında bulunuyoruz" dedi. 

Laerke, Fas ve İspanya makamlarına, sınır bölgelerinde göçmenlere müdahale ederken göçmen haklarına saygılı olma ve orantısız güç kullanımından kaçınma çağrısı yaptı.

Melilla'daki Fas-İspanya sınırında 24 Haziran sabahı yaşanan olayda, Fas tarafındaki yaklaşık 1500 göçmen 10 metre yüksekliğindeki dikenli tel örgülerin olduğu sınır hattına akın etmişti. Fas hükümeti polisin ağır müdahale ettiği olayda 18 göçmenin öldüğünü duyurmuştu. (AA)