BM'den Brezilya'da 25 kişinin öldüğü operasyonla ilgili bağımsız soruşturma talebi

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, Brezilya'da 25 kişinin öldüğü polis operasyonuyla ilgili bağımsız soruşturma açılmasını talep etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, polisin Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlediği operasyonla ilgili bağımsız soruşturma açılması çağrısında bulundu. BM, polisin orantısız güç kullandığını ve kanıt sunmadan operasyona başladığını belirtti. Operasyon sonrası çıkan çatışmada biri polis 25 kişi ölmüştü. 

Bazı görgü tanıkları, şehrin Jacarezinho bölgesindeki bir gecekondu mahallesinde düzenlenen operasyonda polisin teslim olan kişileri öldürdüğünü iddia etmiş, Rio polisinden yapılan açıklamada ise emniyet güçlerinin 'çok iyi silahlanmış bir uyuşturucu çetesine karşı kendilerini savundukları' aktarılmıştı. 200'den fazla polisin katıldığı operasyonda, metroya isabet eden kurşunlar nedeniyle iki yolcu da yaralandı.

Yerel medyada yer alan haberlere göre, hedef alınan çete, uyuşturucu ticaretinin yanında cinayet ve kaçırma olayları ile de biliniyor. Polisin medyaya dağıttığı görüntülerde, çatıdan çatıya kaçan ve bazıları uzun namlulu silahlar taşıyan kişiler görülüyor.

Brezilya'da 'gecekondu semtleri' olarak bilinen 'favelalardaki' polis baskını kaynaklı ölümler, bir mahkemenin bu operasyonları sınırlama kararı sonrası düşmüştü. Fluminense Federal Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, polis operasyonlarının azalması sonrası suç oranları artmadı. Haneye tecavüz suçları yüzde 40, cinayetler ise yüzde 48 azaldı. Araştırmacılar bu verilerden yola çıkarak, polis operasyonlarının suçu azaltma noktasında en doğru yol olup olmadığını değerlendiriyor. (BBC Türkçe)